Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Visoka očekivanja

Medveščak doveo pojačanja: Dvostruki osvajač Gagarin kupa u 'brlogu'

KHL Medveščak Zagreb nastavio je slagati momčad za 2015./2016. KHL sezonu. Jedan od važnih napadača Medveščakove momčadi u novoj sezoni bit će dvostruki osvajač Gagarin kupa Marek Kvapil...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Kvapil je odličan igrač koji je osvojio dva Gagarina s moskovskim Dinamom, a u doigravanju je u te dvije sezone bio među top pet najboljih strijelaca po broju bodova. Vjerujemo da će biti jedan od glavnih igrača koji će donositi bodove i koji će graditi igru. Odličan je klizač i dokazao se da ima pobjednički mentalitet i takve igrače želimo u našoj novoj momčadi", izjavio je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox.

Marek Kvapil je rođen 1985. godine u Ilavi (Slovačka), ali ima češko državljanstvo. Igra na poziciji desnog krila, a hokejski zanat brusio je u slovačkom klubu Dukli Trenčin te češkoj Slaviji Prag. Sa 18 godina, sezone 2003./2004., odigrao je prve utakmice (11) u češkoj Extraligi za seniorsku momčad Slavije te u češkoj drugoj ligi za Kometu Brno. Od 2004./2005. do 2007./2008. sezone igrao je u Sjevernoj Americi.

Prvu sezonu nosio je dres kluba koji se natječe u juniorskom OHL-u Saginaw Spirita (53 utakmice, 62 boda), drugu i treću za AHL klub Springfield Falconse (151 utakmica, 72 boda), a četvrtu za Norfolk Admiralse (24 utakmica, 9 bodova). Tijekom treće i četvrte ''američke'' sezone igrao je usporedno i za ECHL klubove Johnstown Chiefse i Mississippi Sea Wolvese. Godine 2005. bio je 163. izbor na NHL draftu od strane Tampa Bay Lightninga.

Kvapil se u češku Extraligu vratio 2008./2009. te je dvije sezone nosio dres Vitkovica (122 utakmice, 76 bodova) i jednu Komete Brno koji je tada igrao u prvoj ligi (57 utakmica, 53 bodova).

Posljednje četiri sezone proveo je u KHL-u. Prve tri sezone igrao je za Dinamo Moskvu (174 utakmica, 89 bodova), a prošle sezone za Sjeverstalj iz Čerepoveca (51 utakmica, 24 boda) te se dvaput okrunio naslovom prvaka. Gagarin kup podigao je 2011./2012. i 2012./2013. i to oba puta s Dinamom, a 2011./2012. je bio i najbolji strijelac Dinama po broju golova i bodova. Osim osvojenog Gagarina, Kvapil se može pohvaliti i zlatnom medaljom sa Svjetskog prvenstva Elitne divizije (2010. godine) i brončanom s juniorskog Svjetskog prvenstva U20.

Uz Kvapila, Medveščak je potpisao još jednog češkog napadača, Tomaša Mertla koji igra na poziciji centra. Mertlu će ovo biti premijerna sezona u Kontinentalnoj hokejskoj ligi.

"Mertl u Medveščak dolazi nakon izvrsne sezone u Češkoj. Bio je treći najbolji igrač Extralige po broju bodova i profilirao se u elitnog napadača. Vjerujemo da je Mertl igrač koji će nam puno pomoći u napadu te da ćemo zahvaljujući njemu biti brža momčad", prokomentirao je Aaron Fox.

Tomaš Mertl je rođen 1986. godine u Češkim Budejovicama. Hokej je počeo trenirati u istoimenom klubu, s njim je prošao sve kategorije, i u njemu je proveo veliki dio svoje karijeri. Za prvu momčad Čeških Budejovica igrao je deset sezona, s tim da je kroz tih deset sezona u nekoliko navrata bio i na posudbi kod niželigaša KLH Jindrichuv Hradeca, SK Horacka Slavia Trebiča, BK Mlada Boleslava i HC Tabora.

Sezone 2004./2005. je s Budejovicama osvojio prvo mjesto Češke druge lige i osigurao povratak u Extraligu. Posljednje dvije sezone igrao je za HK Mountfield Hradec Kralove, a 2014./2015. je bio najbolji strijelac momčadi po broju golova i bodova (24 gola, 50 bodova), ali i treći najbolji strijelac Extralige po broju bodova. Mertl je tijekom karijere odigrao 513 susreta u Extraligi i upisao 177 bodova. U juniorskim danima igrao je za reprezentaciju Češke na međunarodnim turnirima, a 2003./2004. nastupio je i na Svjetskom prvenstvu U18. Prošle sezone zaigrao je i za seniorsku reprezentaciju na međunarodnim turnirima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider