Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Dosta daleko

Međunarodni olimpijski odbor želi OI 2020. proširiti i izvan Tokija

Čelni čovjek svjetskog olimpizma najavio je da razmatraju mogućnost preseljenja određenih sportova daleko od japanske prijestolnice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach predložio je u srijedu da se neka natjecanja na Olimpijskim igrama 2020. održe u regiji sjeveroistočno od glavnog japanskog grada koja je 2011. godine stradala u potresu.

U kandidaturi Tokija za OI obećano je da će se gotovo 80 posto natjecanja održavati u promjeru od 8 km olimpijskog sela u Tokiju, ali su napori da se smanji porast troškova već doveli do toga da se dio natjecanja preseli iz grada.

Revizijom troškova utvrđeno je da bi bilo bolje da se natjecanja u kajaku i kanuu presele na 400 km sjeverno od Tokija gdje već postoji infrastruktura za te sportove, ali tome su se usprotivili organizatori i sportski dužnosici napominjući da bi to moglo biti naporno za sportaše.

Organizatori Igara već razmatraju da se utakmice baseballa ili softballa igraju u prefekturi Fukushima gdje se, nakon tsunamija, dogodila najveća nuklearna nesreća poslije Černobila, ali je Bach novinarima nakon razgovora s japanskim premijerom Shinzo Abeom izjavio da bi i drugi sportovi mogli biti uključeni.

"Razgovarali smo o ideji da se neka natjecanja na OI 2020. održavaju u potresom pogođenom području kako bi pridonijeli obnovi i poslali poruku povjerenja i nade ljudima koji žive tamo", dodao je.

Baseball i softball, koji su izostavljeni s Olimpijskih igara nakon Pekinga 2008., jedan su od pet sportova koji će biti dodani na Igrama u Tokiju.

"Inauguracijska baseball utakmica s japanskom momčadi mogla bi, mislim, biti vrlo snažna poruka" , rekao je Bach, naglasivši kako to nije jedina opcija o kojoj se razgovaralo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider