Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ni Rusi, ni Šveđani, ni Hrvati...

Les Experts: Najbolja rukometna generacija svih vremena uzela naslova koliko i svi ostali zajedno

Francuzi su još jednom potvrdili kako im posljednjih 25 godina u rukometu nema ravnih…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Les Experts ili Les Indestructibles, Stručnjaci ili Veličanstveni, kako god da francuska javnost zove svoje rukometne heroje, neće pogriješiti. Oni su najbolji rukometaši svih vremena, a to su još jednom dokazali osvojivši Svjetsko prvenstvo u Kataru. Aktualni su svjetski, europski i olimpijski prvaci.

A mnogi su mislili da su napokon gotovi… Nakon drugog uzastopnog olimpijskog zlata uslijedilo je SP u Španjolskoj bez medalje, no bio je to, pokazalo se, samo predah baš kao i na EP-u u Srbiji prije tri godine. Poslije kraha protiv Hrvatske te 2012. oni su obranili olimpijsko zlato, a nakon posta u Španjolskoj ponizili su Dance na njihovom terenu u finalu Europskog prvenstva.

Ova francuska generacija oda je karakteru. I ne samo ova generacija, već i ona iz 90-ih. Do tada Francuza nije bilo među najvećima na rukometnoj sceni. Pedesetih su na SP-ima vladali Šveđani, 60-ih i 70-ih čudesna rumunjska generacija, a u 90-ima su se na vrhu smjenjivali Rusi, Šveđani i Francuzi, dok su Hrvati uzeli olimpijsko zlato.

Izgubili prvo finale, pa pobijedili u idućih - deset!

Fascinantan je sljedeći podatak: Francuska je izgubila jedno jedino finale u svojoj povijesti od čak 11 koja su igrali! Bilo je to njihovo prvo, 1993. godine na SP u Švedskoj kada su ih porazili Rusi. Već za dvije godine pobijedili su Hrvatsku u finalu Svjetskog prvenstva na Islandu i nakon toga nikad nisu izgubili finale osvojivši ukupno dva olimpijska zlata, pet svjetskih i tri europska. Nitko im u povijesti nije blizu, uz dužno poštovanje Rusima, Šveđanima, Hrvatima, Rumunjima, Španjolcima i Nijemcima kao rukometnim velesilama...

Nažalost, baš su Hrvate Francuzi pobjeđivali u čak četiri finala. Na SP-ima 1995. i 2009. te na EP-ima 2008. i 2010. godine. Oni su jednostavno psihički i fizički pokorili konkurenciju, a upravo su ta finala najveći mogući dokaz.

Još jedna stvar je nevjerojatna, drsko su uzimali titule domaćinima. Sjećate se samo koliko nas je boljelo ono finale u zagrebačkoj Areni 2009.? Dance su brutalno ponizili u finalu prošlogodišnjeg Eura, a sada su spriječili i katarsku senzaciju.

Omeyer, Fernandez i Narcisse svjetski prvaci još davne 2001.

Posebno je čudesna ova generacija Francuza koja je nastala na svjetskim prvacima iz Francuske 2001. godine. Da, čudesni Thierry Omeyer, Jérôme Fernandez i Daniel Narcisse bili su prvaci i prije 14 godina! Iz naše generacije prvaka dvije godine kasnije tu je još samo Igor Vori…

S njima je i te 2001. bio i Didier Dinart koji je sada pomoćnik tvorcu ovog čuda – Claudeu Onesti. I to je njihova najveća snaga, ta konstanta i ne odricanje najboljih. Nakon par godina stigao je i mladi Nikola Karabatić koji je izrastao u jednog od najboljih svih vremena, a nakon toga konkurencija jednostavno nije imala šanse.

Ne gube finala, slave naslove u dvorištima najvećih konkurenata, ključni igrači im traju debelo nakon navršenih 30 godina – to su odlike najbolje generacije rukometaša u povijesti. Svi ostali mogu se samo zapitati gdje su pogriješili i pokloniti se najboljima...

Naslovi u 21. stoljeću

Francuska:
Olimpijski prvaci: 2008., 2012.
Svjetski prvaci: 2001., 2009., 2011., 2015.
Europski prvaci: 2006., 2010., 2014.

Hrvatska:
Olimpijski prvaci: 2004.
Svjetski prvaci: 2003.

Španjolska:
Svjetski prvaci: 2005., 2013.

Njemačka:
Svjetski prvaci: 2007.
Europski prvaci 2004.

Danska:
Europski prvaci: 2008., 2012.

Švedska:
Europski prvaci: 2002.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider