Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Mutić otišao u legendu

Legendarni Boris Mutić umro u 70. godini

Sa čak 16 olimpijskih igara izvještavao je ovaj novinarski, reporterski i komentatorski mag. Boris Mutić preminuo je u sedamdesetoj godini života jutros u 9 sati i 10 minuta u bolnici Merkur.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Komentirao je izravne prijenose u 22 sporta, bio je olimpijski izvjestitelj sa 16 Olimpijskih igara te s 42 svjetska prvenstva.

Prije pet godina dobio je posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za novinarski doprinos u promicanju sportskih vrijednosti.

Specifičan duboki glas i poznavanje sportske tematike u detalje obilježavali su njegove prijenose.

Rođen je 31. listopada 1939. u Karlovcu. Završio je Učiteljsku školu u Zagrebu, a diplomirao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u prvoj generaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za fizičku kulturu.

Novinarstvom se počeo baviti na posljednjoj godini studija 1964. Od 1966. profesionalni je novinar, a od 1976. do 1986. i urednik sportske redakcije. Uz Žarka Susića i Mladena Delića izvještavao je s 16 olimpijskih igara, šest svjetskih nogometnih prvenstava, od Njemačke 1974. do SAD 1994., osam svjetskih prvenstava u gimnastici i skijanju te s dvadesetak europskih prvenstava u različitim sportovima.

Kao sportaš, igrao je košarku u zagrebačkoj Industromontaži, a za Atletski klub Dinamo nastupao je u disciplinama skok u vis i troskok.

Sportskim novinarstvom bavio se i nakon odlaska u mirovinu kada je napisao knjigu "Hrvatski športaši na zimskim olimpijskim igrama", a prije nešto više od dva mjeseca još je aktivno sudjelovao u prijenosu slalomskih utrka za Svjetski kup sa Sljemena.

Dobio je godišnju Nagradu Milan milanović, te Zlatno pero Društva novinara Hrvatske (1997.) za prijenose s Olimpijskih igara u Atlanti, te nadgradu Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) za TV novinarstvo 1996. godine.

Datum pokopa Borisa Mutića bit će naknadno objavljen.

Neponovljivi komenatorski glas kojem su skandirale prepune Jazine kada je objavljeno da ide u mirovinu, a Jazine znaju prepoznati velikane...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider