Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Ovo je prekasno'

Lance Armstrong hladan kod Oprah: 'Iskvaren sam, duboko iskvaren'

Nekad jedan od najboljih sportaša svijeta priznao je kako je prevarant, a njegova karijera velika laž. Sve se znalo, no ovo će priznanje šokirati Ameriku i biciklizam kao sport.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U intervjuu kod Oprah Winfrey Lance Armstrong je priznao da je uzimao doping tijekom svih sedam utrka Tour de Francea koje je osvojio.

U svojem priznanju Armstrong je bio površan i nije imenovao suučesnike, a rekao je i kako bi ostao neuhvaćen da se nije odlučio na povratak 2009. godine.

"Ja sam iskvareni karakter", rekao je Armstrong.

Da li je osjećaj bio pogrešan?

"Ne. Strašno."

Da li ste se osjećali loše zbog toga?

"Ne, još strašnije."

Da li ste se osjećali da ste varali na bilo koji način?

"Ne. Najstrašnije. Pogledao sam definiciju varanja. Definicija je stjecanje prednosti nad rivalom, a ja to nisam gledao na taj način. Ja sam to vidio kao izjednačavanje načina borbe."

Prilikom svog prizanja Armstrong nije djelovao shrvano niti posebno defenzivno. Nije bilo suza i jako se malo smijao.

Da li biste pobjeđivali da niste koristili doping?

"Ne u toj generaciji, ali ja nisam ovdje da bih govorio o drugima u toj generaciji. Sve je dobro dokumentirano. Nisam ja izmislio tu kulturu (dopingiranja), ali ju nisam pokušao zaustaviti i to je moja pogreška i ono zbog čega mi mora biti žao. To je nešto zbog čega sada sport plaća cijenu."

Zašto ste napokon odlučili sve priznati?

"Ne znam imam li veliki odgovor na to pitanje. Započet ću svoj odgovor sa riječima da je prekasno. Prekasno je vjerojatno za većinu ljudi, što je moja krivica. Gledam cijelu situaciju kao jednu veliku laž koju sam ponovio puno puta."

U seriji pitanja na koje su ponuđeni odgovori bili da ili ne, Armstrong je tako priznao korištenje testosterona, transfuzija krvi, ljudskog hormona rasta, kao i dopingiranje kod svake od sedam pobjeda na Tour de Franceu.

O vlastitom karakteru.

"Iskvaren sam, duboko iskvaren. Mislim da svi mi imamo svoje mane i pogreške. Provest ću ostatak svog života pokušavajući vratiti povjerenje i ispričati se ljudima. Do kraja svog života."

Da li sada žalite što ste se vratili?

"Mislio sam da sam se izvukao. Ne bismo sjedili ovdje da se nisam vratio. Sjedimo ovdje jer je provedena dvogodišnja federalna kriminalistička istraga."

Da li ste se dopingirali i nakon povratka 2009. godine?

"Ne, optužbe da sam se dopingirao nakon povratka nisu istinite. Posljednji put kada sam prešao granicu bilo je 2005. godine."

Da li ćete surađivati sa službenicima u dopinškim istragama?

"Volim biciklizam i i kažem to znajući da me ljudi gledaju kao nekoga tko je obeščastio sport, žutu boju. Ako mogu, a ne moraliziram dok to govorim, ako postoji nekakva komisija za istinu i pokajanje, ako će ju sastaviti i pozvati me, ja ću biti prvi koji će proći kroz ta vrata."

Armstrong je, podsjećamo, Tour de France osvojio sedam puta uzastopce između 1999. i 2005. godine. Svi su mu ti naslovi oduzeti, a uz to mu je i doživotno zabranjeno bavljenje sportom odlukom Američke antidopinške agencije (USADA) koja je presudila na temelju više od tisuću stranica znanstvenih dokaza i svjedočenju Armstrongovih bivših momčadskih kolega. Odluku je potvrdila i Međunarodna biciklistička federacija (UCI), a prihvatila ju je i Svjetska antidopinška agencija (WADA). Armstrong tijekom karijere nikad nije bio pozitivan na doping-testovima i cijelo je vrijeme odbacivao optužbe, a sada je napokon odlučio sve priznati.

"Ova je priča bila savršena tako dugo. Bio je to mit, ova savršena priča, i nije bila istinita."

Na Armstronogovo prizanje osvrnuo se čelni čovjek USADA-e Travis Tygart koji je američkog biciklista istraživao i kada su svi drugi prestali.

"Večeras je Lance Armstrong napokon priznao da je njegova biciklistička karijera sagrađena na moćnoj kombinaciji laži i prijevare. Njegovo priznanje da je uzimao doping tijekom karijere mali je korak u pravom smjeru. Ali ako je iskren u svojoj namjeri da ispravi pogreške iz prošlosti, onda će svjedočiti pod zakletvom o punom obujmu svojih dopinških aktivnosti", izjavio je Tygart.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider