Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Deutschland Doping Republik

Kraljevi kemije: Preko 9 tisuća dopingiranih u bivšem DDR-u!

Prema posljednjim podacima čak 9.000 sportaša u bivšem DDR-u je od 1972. do 1989. uzimalo nedozvoljena stimulativna sredstva. Osvojili su čak 384 olimpijske medalje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovi podaci su izazvali zgražanje u njemačkoj sportskoj javnosti, posebice nakon što su petorica atletskih trenera Klaus Baarck, Gerhard Böttcher, Rainer Pottel, Maria Ritschel i Klaus Schneider potpisali priznanje kako su svojim sportašima davali dopinška sredstva.

Znali smo da kršimo sportske propise, no tada smo svi mislili kako činimo dobru stvar. To je od nas tražio državni vrh

- Klaus Baarck
'Znali smo da kršimo sportske propise, no tada smo svi mislili kako činimo dobru stvar. To je od nas tražio državni vrh,' kazao je Baarck, koji će, kao i njegovi kolege, zadržati posao u Njemačkom atletskom savezu jer su priznali nečasne radnje. Njemački olimpijski odbor je potvrdio kako su spomenuta petorka i njihovi najbliži suradnici od 1991. godine čisti i nemaju nikakve veze s dopinškim sredstvima.

Prema njihovim izjavama dio sportaša nije bio upoznat s 'politikom dopingiranja', dok je dio sportaša svjesno pristao na uzimanje nedozvoljenih sredstava. Dopingiranje se vršilo pod nadzorom ministarstva i tajne službe Stasi, a u cijelom projektu sudjelovalo je i stotinjak stručnjaka iz raznih područja.

Glavni tvorci dopinškog programa bili su plivački trener Manfred Evald i medicinski direktor reprezentacije Manfred Höppner, koji su 2000. godine osuđeni na uvjetne kazne. Njemačkim ujedinjenjem projekt je završio, no počele su brojne zdravstvene tegobe sportaša. Mnogi su počeli oboljevati od raznih oblika raka i otkazivanja pojedinih organa.

Od 1972. do 1989. istočnonjemački sportaši su osvojili čak 384 olimpijske medalje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider