Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Piše Ana-Marija Vuković

Kako rastu rukometne zvijezde: Klinci o kojima ćemo slušati

Uskoro u Danskoj počinje Europsko prvenstvo u rukometu (12.01.), a mi ćemo ponovno biti zalijepljeni uz male ekrane te iščekivati novi uspjeh Kauboja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naša rukometna reprezentacija ima kontinuitet, uspješna je na velikim natjecanjima i čini se da nemamo nikakvih problema niti sa novim generacijama koje prirodno i bez dramatičnih poteškoća uskaču kada netko završi karijeru…

Nakon Ivana Balića, koji je titulu osvojio dvaput, ove godine i Domagoj Duvnjak kandidira za najboljeg rukometaša svijeta. Budućnost će nam i dalje biti svijetla.

Rukomet očito ima dobru selekciju mladih snaga, a kako točno nastaju 'Balići' i 'Duvnjaci' provjerili smo u našem najvećem klubu RK Croatia Osiguranje Zagreb. Iako dobre rukometne škole imaju i Karlovac, Dugo Selo ili Kutina, u Zagrebu ipak imaju najveću bazu djecu.

U njihovom klubu, s rukometnom školom, ukupno ima 300 djece. 80% njih ostane na neki način vezano uz rukomet, a ako samo dvojica ili trojica uspiju doći do A momčadi Zagreba, to se smatra uspjehom.

Ono što posebno treba pohvaliti je da samo najmlađi upisani, početnici, plaćaju članarinu.  Za sve ostale treniranje je besplatno, a roditeljima se omogućuje i jeftinija nabavka kompletne opreme preko kluba.

Klinci RK Zagreb CO iznimno uspješni na međunarodnoj sceni

Prvoj momčadi tako su već priključeni klinci Šebetić (1994. godište), Mandalinić (1992.) i Mihić (1994.), a sudeći prema rezultatima koje imaju najmlađi Zagrebovi klinci, pa onda kadeti i mlađi kadeti, možemo u sljedećim godinama očekivati nove zvijezde.

Tako je u generaciji 96-tog godišta već selekcionirano 20-tak dječaka. Jedan od trenera, Nino Marković, rekao nam je kako, za sada, postoji čak 10-12 potencijala za prvu ekipu.

Zokić, Šehić, Radoš – imena o kojima ćemo slušati

Odgajanje rukometaša za prvi tim počinje prilično rano. Djeca mogu početi trenirati s otprilike sedam, osam godina u rukometnoj školi i igraju mini rukomet. Iako Zagreb nema rukomet za najmlađe, uskoro će ga imati! To je novi projekt koji će klubu omogućiti još raniji početak praćenja eventualnih budućih zvijezda.

Iako postoji kadetska liga, dječaci već s 14, 15 godina kreću igrati seniorsku ligu. Počinje se sa županijskom ligom, pa su tu onda 2. liga, 3. liga. Dogodi se tako da u periodu puberteta dječaci vikendom igraju po četiri utakmice. Treniraju dva puta dnevno, no trener Nino Marković zadovoljan je kako se nose s velikim obavezama.

MLAĐI KADETI
Godište: 1996./1997.
Treneri: Zlatko Saračević, Nino Marković

SJEDE (s lijeva na desno): Jan SPASIĆ, Jan VLAŠIĆ, Nino MARKOVIĆ (trener), Zlatko SARAČEVIĆ (trener), Fran OLIVARI ULIŠA, Matija BABIĆ
SREDNJI RED: Jurica ORIĆ, Kristijan PALIĆ, Antonio ROSANDIĆ, Arian JOVIĆ, Lovro KRIZMANIĆ, Šime DUVANČIĆ, Bruno VILI ZOBEC, Tomislav BUHINIČEK, Neven MATKOVIĆ
GORNJI RED: Zvonimir KUČANDI, Ante VUKŠIĆ, Danijel DUJMOVIĆ, Marko ŠEHIĆ, Sebastijan HLEB, Marko ŠUŠAK, Robert TOKIĆ, Petar MEDIĆ, Kristian RADOŠ

''Sve su to dobra i pristojno odgojena djeca. Koji od njih uspije pomiriti želju za izlascima i curama, što je normalno u toj dobi, školske obaveze i naporan ritam treninga i utakmica, taj ima šanse postati profesionalac'', priča njihov trener Nino Marković.

Jedan od takvih je i iznimno talentirani Robert Tokić. Sportske gene nasljedio je od tate Maria Tokića, nekadašnjeg nogometaša Dinama. Robert je odabrao rukomet i očito je dobro odabrao. Srednji vanjski na mnogobrojnim turnirima osvaja titulu MVP-a, a samo prošle godine ova je talentirana generacija osvojila šest turnira!

Osim Tokića, tu je još i Marko Šehić (koji je jednom zaigrao i za prvu momčad!) te Kristijan Radoš. Od njih se u budućnosti puno očekuje.

Ova generacija sada kreće i na međunarodnu scenu. Dugi je put kaljenja do onog što svi najviše zele – postati standardni prvotimci i reprezentativci!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider