Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Neke iznenadio poziv

Rukometaši započeli drugu fazu priprema za EP: 'Napokon smo kompletni'

Hrvatski rukometni reprezentativci koje je izbornik Željko Babić pozvao na drugu fazu priprema za skorašnje Europsko prvenstvo okupili su se u petak u Zagrebu te se zaputili u Ivanić-Grad...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U sljedećih 12 dana zadaća je izbornika Babića i njegovog stručnog stožera da dovedu igrače u optimalno stanje pred odlazak na Europsko prvenstvo u Poljsku, gdje će se od 15. do 31. siječnja najbolje europske reprezentacije boriti za naslov kontinentalnog prvaka. Hrvatska će biti glavni favorit skupine kojoj su domaćin Katowice, a suparnici našim rukometašima u prvom dijelu EP-a bit će Bjelorusija (15.1.), Norveška (17.1.) i Island (19.1.).

Kako bi što spremniji dočekali početak natjecanja u Katowicama, hrvatski će rukometaši u sljedećih 12 dana odigrati i četiri pripremne utakmice. Prve dvije će biti zatvorenog tipa, u kojima će se međusobno suprotstaviti Babićevi izabranici s užeg i šireg popisa kandidata za nastup na EP-u. Hrvatsku 'A' momčad vodit će Babić, a Hrvatsku 'B' njegov pomoćnik Petar Metličić. U ta dva dvoboja, koja su na rasporedu 4. i 5. siječnja, rezervistima će zadatak biti što vjernije odglumiti taktičku postavu kojom će se Hrvatskoj suprotstaviti Norveška i Island.

Glavnu provjeru uoči odlaska u Poljsku, hrvatski će rukometaši imati 8. i 9. siječnja protiv reprezentacije Slovenije kojoj je na čelu u izborničkoj ulozi trener PPD Zagreba Veselin Vujović. Hrvatske će ugostiti slovensku reprezentaciju u petak, 8. siječnja (19 sati), u Ivanić-Gradu, a dan poslije gostovati u Kopru.

U odnosu na prvi dio priprema, gdje je izbornik Babić provjeravao i neke igrače sa šireg popisa od 28 imena, u drugom dijelu priprema reprezentacija je okupljena u punom sastavu nakon što su se priključili i igrači iz njemačkih klubova, Domagoj Duvnjak, Marino Marić i Jakov Gojun, koji su zbog napornog rasporeda imali nekoliko dodatnih dana za odmor.

"Vrlo mi je drago da smo svi zajedno, da smo napokon kompletni. Imamo malih poteškoća, ali mislim da je sve pod kontrolom. Stigao nam je Domagoj Duvnjak koji će imati u početku poseban tretman. Nije imao mnogo vremena za odmor, iza njega je naporan dio sezone. Nastavljamo raditi po programu koji smo si zadali, a to je integracija fizičke pripreme i taktike. Treniramo jako, i tako ćemo nastaviti sve do odlaska na europsko prvenstvo“ , izjavio je Željko Babić uoči početka druge faze priprema.

Kružni napadač Melsungena Marino Marić novo je lice u reprezentaciji u odnosu na prvi dio priprema.

"Drago mi je da sam među ekipom. Cilj nam je što se bolje uigrati, poticati jedni druge i pokušati posložiti što bolji napad i obranu. Želimo se pokazati u što boljem svjetlu. Na prvenstvo idemo prepuni motiva i željni smo dokazivanja", rekao je 25-godišnji Mostarac koji je prokomentirao i suparnike u prvom dijelu natjecanja u Poljskoj.

"Imamo Bjelorusiju koju ne smijemo podcijeniti. Zatim slijede Island i Norveška, dvije vrlo neugodne ekipe s drugačijim stilom rukometa. Moramo se dobro taktički pripremiti za njih i pokušati prenijeti četiri boda jer kasnije idemo na Poljake i Francuze. Treba biti pozitivan i vjerovati u sebe", zaključio je Marić.

Mario Vuglač svoj rukometni kruh zarađuje u Kataru, a za mjesto među 20 pozvanih izborio se na deficitarnoj poziciji desnog vanjskog igrača.

"Malo me bio iznenadio poziv s obzirom na to da sam otišao igrati u Katar, koji nije među najjačima ligama. Nadam se da ću ispuniti izbornikova očekivanja. Mislim da ćemo dobro raditi sljedećih 12 dana i nadam se da možemo očekivati dobre stvari na nadolazećem prvenstvu“, rekao je 23-godišnji ljevoruki rukometaš katarske Lehwiye.

Hrvatski će rukometaši u Poljskoj pokušati napraviti ono što nije uspjelo nijednoj od prijašnjih trofejnih generacija - popeti se na europski rukometni tron. na dosadašnjih 11 EP-a Hrvatska je osvojila dvije srebrne medalje (Norveška 2008. i Austrija 2010.), dvije bronce (Portugal 1994. i Srbija 2012.), a još triput su hrvatski rukometaši poraženi u polufinalu te potom u borbi za 3. mjesto. Na posljednjem EP-u, prije dvije godine u Danskoj, Hrvatska je završila na 4. mjestu, porazom od Španjolske (28-29) u borbi za broncu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider