Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Još manje od kilometra

Hrvatske alpinistice tik do vrha svijeta

Ti hrvatske alpinistice nalaze se na 7920 metara nadmoske visine odnosno na Južnom sedlu, zadnjoj isodišnoj točki prije prije vrha Mt.Everesta, doznaje se iz baznog logora. Do nje su došle nakon sedam sati penjanja iz Logora 3 na 7200 metara.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi puta sestre Bostjančić javile su se u bazu u deset sati, negdje na polovici Yellow Banda (7600 m) i rekle da im dobro ide. Darija se penjala bez boca s umjetnim kisikom.

Izgledi da se noćas krene prema vrhu su 50:50, jer osim jednog Amerikanca koji je s petoricom Sherpi bio na vrhu i to još 5. svibnja, nitko drugi se ove sezone s nijedne strane nije popeo na Mt Everest.

>> Hrvatske alpinistice u završnom jurišu na Mt. Everest

 

Razlog je bilo loše vrijeme, a od noćas i vjetar koji je po brzini mnogo jači od svih najavljenih. Prema prognozama temperatura na vršnom dijelu Everesta trebala bi noćas biti oko minus 30, no zbog vjetra bit će vrlo blizu minus 50.

Uobičajno vrijeme kretanja s Južnog sedla je između osam i deset navečer, no neke prognoze govore da postoji vjerojatnost da se brzina vjetra oko ponoći smanji na prihvatljivih 25 km/h i u tom slučaju u to vrijeme bi se možda krenulo prema gore.

Do vrha nema više nikakve logističke, tehničke ili druge prepreke osim brzine vjetra.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider