Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Očekuju se medalje

Rekordnih 11 atletičara za Rio

Hrvatska olimpijska atletska reprezentacija na Olimpijadi u Rio de Janeiru nastupt će s rekordnih 11 predstavnika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Točno 150 dana do početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i dugogodišnji partner hrvatskih olimpijaca, tvrtka Porsche Croatia, predstavili su brojnu hrvatsku olimpijsku atletsku reprezentaciju, koja će u OI nastupiti s rekordnih 11 predstavnika.

Hrvatska atletika može se pohvaliti nikad brojnijom reprezentacijom koja će od 5-21. kolovoza u Riju nastupiti u čak sedam disciplina -skok motkom, 100m prepone, maraton, kugla, disk, koplje i skok u vis, a među njima su dvije osvajačice olimpijskih odličja - Sandra Perković, koja je 2012. bila olimpijska pobjednica u disku, te Blanka Vlašić, koja je na OI u Pekingu 2008. osvojila srebro. Olimpijskog iskustva imaju i visašica Ana Šimić, te motkaš Ivan Horvat, dok će Andrea Ivančević, Matea Matošević, Marija Vrajić, Marin Premeru, Filip Mihaljević, Sara Kolak i Stipe Žunić olimpijski debitanti.

"Olimpijske igre su san svakog sportaša, a Rio je sve bliže i bliže. Prekjučer sam dobro otvorila sezonu, u formi sam i nadam se da ću ići prema gore. Želja mi je ponoviti rezultat iz Londona, ali ne želim si stavljati teret nego biti spremna koliko mogu“, kazala je najveći kandidat za odličja Sandra Perković, koja je prije dva dana na Zimskom kupu u Splitu bacila disk do daljine 70.59 metara, što je najbolji rezultat sezone u svijetu.

"Otvaranje sezone je bilo najbolje dosad, a sada moram u Rio doći zdrava i spremna. Olimpijska godina je uvijek I najteža, jer me čekaju nastupi i u Dijamatnoj ligi, a tu je i Europsko prvenstvo. Prvo ozbiljnije natjecanje bit će u Šangaju", kazala je Perković

Srebrnoj iz Pekinga 2008. Blanki Vlašić, ovo će biti četvrte Olimpijske igre, a Splićanka ni sama ne zna šta očekivati nakon nove operacije Ahilove tetive na koju je otišla nakon što je mitingu u Splitu ove veljače osjetila velike bolove.

"Nažalost, tek sam stigla s operacije, ali riješila sam problem i sve ide jako dobro pa ne želim ništa požurivati već uhvatiti par mitinga. Najvažnije je doći spreman na Igre i zdrav, a adrenalin i atmosfera Igara će dati svoje. Jako sam zadovoljna ishodom operacije koje sam se jako bojala, a sada znam da sam je trebala napraviti prije dvije godine. Počela sam s laganim treninzima, bolovi su gotovo nestali i osjećam se kao na početku karijere, spremna na novi start. Ako sve bude u redu, počet ću se natjecati u srpnju, moguć je i nastup na Europskom prvenstvu koje počinje 6. srpnja, ali zasad je svaka opcija otvorena. Željna sam natjecanja, ali neću biti nezadovoljna ni ako u Rio odem bez njih, pa osvojim medalju, kao na SP u Pekingu", kazala je vrlo raspoložena Blanka.

Maratonkama Matei Matošević i Mariji Vrajić bit će ovo prve OI, a debitantski nastup ih čini ponosnim i sretnima što će biti dio svjetske olimpijske obitelji. Zagrepčanka Matea Matošević se nakon ozljeda i rehabilitacije polako vraća treningu i vjeruje da će do Rija biti spremna i dati svoj maksimum, a 40-godišnja Osječanka Vrajić smatra kako još ima prostora za napredak do Rija, kazavši kako je trčanje u Hrvatskoj podcijenjeno u medijima.

Skakaču s motkom Ivanu Horvatu Rio 2016. bit će druge OI nakon Londona 2012., a bio bi zadovoljan kad bi bio bolji nego prošle godine na SP-u u Pekingu gdje je osvojio 9. mjesto.

"Imam 22 godine, a već ću nastupiti na svojim drugim Olimpijskim igrama, pa mogu reći da sam svoj san ostvario dvaput. Od Rija očekujem napredak i volio bih napraviti nešto slično kao na SP u Pekingu kada sam ušao u finale", kazao je Osječanin Horvat.

Visašica Ani Šimić također će Rio 2016. biti drugi nastup na OI, a trenutno joj počinje ljetna sezona i pripreme su u tijeku za napornu sezonu koja uključuje EP i Dijamantnu ligu, a u Riju se nada svom najboljem rezultatu.

Prepknašica Andrea Ivančević zadovoljna je dosadašnjim pripremama, rezultati su dobar pokazatelj za ljetnu sezonu, a bila bi jako zadovoljna kad bi na OI istrčala državni rekord.

Uz njih, u Rio putuju bacačica koplja Sara Kolak, koja je normu izborila prije dva dana u Splitu s državnim rekordom od 62.75 metara, te bacači kugle Marin Premeru i Stipe Žunić.

Predstavljanju Olimpijaca nazočili su i glavni tajnik HOO-a Josip Čop koji je rekao kako trenutno imamo 49 sportaša koji su ostvarili nastup u Riju, a ukupno u programu imamo 83 sportaša te je sportašima zaželio zdravlja i sreće u njihovim nastupima u Riju te da ih što više vidimo na pobjedničkom postolju. Izbornik Hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalenić rekao je kako će Hrvatska olimpijska atletska reprezentacija imati 11 predstavnika u Riju što je rekordan broj i iskorak za atletiku. Naime, u Sydneyu smo imali 16 sportaša, ali sa dvije štafete, a u Rio putujemo bez štafeta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider