Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Euro 2020. na Poljudu?

HNS odgovorio na Baldasarov dopis Uefi: 'Ne ide u prilog hrvatskoj težnji'

Hrvatski nogometni savez oglasio se priopćenjem u svezi kandidature Grada Splita za domaćina Europskog prvenstva 2020.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priopćenje Hrvatskog nogometnog saveza prenosimo u cijelosti:

Grad Split se obratio Platiniju: 'Želimo Euro 2020 na Poljudu!'

„Kako Hrvatski nogometni savez nije među primateljima dopisa Grada Splita Uefi, ne bismo komentirali sadržaj samog pisma.

Međutim, smatramo da ovakva komunikacija ne ide u prilog hrvatskoj težnji za dobivanjem domaćinstva Eura 2020., pa je neobično da Grad Split u svojoj želji za domaćinstvom vuče takve poteze.

Kao što Uefina procedura nalaže, za domaćinstvo Eura 2020. može se prijaviti isključivo savez zemlje članice, u ovom slučaju Hrvatski nogometni savez, koji je to već i učinio, pa samim time ovaj dopis ne može u Uefi imati bilo kakav pozitivan učinak za hrvatsku kandidaturu.

Podsjećamo, Hrvatski nogometni savez nije odustao od kandidature za domaćinstvo Eura 2020. Štoviše, HNS je do sada ispoštovao sve rokove Uefe te je prijavio Zagreb i Split kao potencijalne gradove domaćine Uefi. Kao prilog toj činjenici navodimo kako je tijekom jučerašnjeg dana iz Uefe u HNS stigla pošiljka s odvojenom dokumentacijom za Grad Zagreb i Grad Split kao potencijalne gradove domaćine Eura 2020. Dokumentacija sadrži brojne uvjete i kriterije koje gradovi i stadioni moraju ispuniti kako bi uopće došli u poziciju za kandidaturu. Navedena dokumentacija bit će u najkraćem roku dostavljena gradovima radi nastavka procedure i stvaranja uvjeta da Hrvatska preda svoju završnu kandidaturu do 25. travnja ove godine.

Kao što nalažu Zakon o sportu, ali i ekonomski zahtjevi organizacije ovakvog događaja, za domaćinstvo Europskog prvenstva nužne su podrška i financijske garancije Vlade RH i lokalne samouprave kako će se infrastrukturni i drugi kriteriji Uefe zadovoljiti u zadanom roku.

HNS će komunicirati s predstavnicima vlasti te Grada Zagreba i Grada Splita kako bismo zajedno donijeli odluku o hrvatskoj kandidaturi.

Priželjkujemo i pozivamo da se ta komunikacija prestane odvijati putem medija ili Uefe i preseli u urede gdje će se o kandidaturi razgovarati s manje populizma i antagonizma, a s više zajedništva, argumenata, brojki, ozbiljnih kriterija i odgovornosti prema gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj.

Hrvatski nogometni savez neće ulaziti u utrku s 31 zemljom članicom Uefe ako ne budu zadovoljeni apsolutno svi uvjeti za organizaciju tako velikog, zahtjevnog i značajnog događaja. To uključuje financijsku konstrukciju i kompletnu dokumentaciju, pa će HNS konačnu odluku donijeti tek kada budu pripremljene financijske i sve druge garancije, čime bi Hrvatska postala ravnopravan kandidat za domaćinstvo Eura 2020.“, stoji u priopćenju HNS-a.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider