Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Europljani u igri

Građani Pariza podržavaju kandidaturu za OI 2024.

Prema rezultatima ankete objavljenim u utorak u francuskom dnevniku Direct Matin, čak 76 posto Parižana podržava kandidaturu svoga grada za domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Istraživanje javnog mnijenja koje je proveo institut CSA, a u utorak objavio dnevnik Direct Matin, pokazalo je da Francuzi i Parižani u velikoj mjeri podržavaju kandidaturu francuske prijestolnice za domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine. U Francuskoj je 73 posto građana za kandidaturu, a u Parizu se taj postotak penje do 76.

Pariz je dosad već dvaput bio domaćin Igara 1900. i 1924., ali su iza francuske metropole tri neuspješne kandidature: za Igre 1992. koje su održane u Barceloni, za OI 2000. koje je ugostio Sydney i za OI 2012. kojima je domaćin bio London. Osim Pariza, Francuska ima još tri olimpijska grada koji su bili domaćini Zimskih OI: 1924. Chamonix, 1968. Grenoble i 1992. Albertville, gdje su po prvi put u povijesti hrvatski sportaši nastupili kao samostalna reprezentacija.

Sadašnja podrška nešto je manja od one koju su francuski građani iskazivali 2005. (81 posto), kad je u posljednjem krugu London za nekoliko glasova odnio pobjedu i dobio domaćinstvo Igara 2012., no još je uvijek dovoljno velika da se Pariz upusti u borbu za Igre koje će biti održane točno 100 godina nakon što je Francuska posljednji put bila domaćin Ljetnih OI.

Rok za prijavu gradova kandidata je do 15. rujna ove godine, a zasada je poznato da će se u utrku uključiti Boston, Rim te Hamburg ili Berlin. Interes je pokazao i Istanbul, a prema nekim napisima svog će kandidata imati i Južnoafrička Republika. Izbor grada domaćina za OI 2024. bit će održan na zasjedanju Skupštine Međunarodnog olimpijskog odbora 2017. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider