Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Realna prognoza ili?

Evo kad bi Hrvatska opet mogla imati odlične skijašice

Direktor alpskih reprezentacija i Croski poola bio je iznimno zadovoljan kako je protekla prva sljemenska utrka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nastup hrvatskih skijašica Vedran Pavlek ocijenio je pozitivnim te je najavio da bi za tri do pet godina opet mogli imati snažnu žensku ekipu.

Hrvatice bez druge vožnje na Sljemenu: 'Tko se dobro skijao...'

Sunčano poslijepodne na Sljemenu, broj gledatelja koji se penjao prema 9.000 između prve i druge vožnje ženskog slaloma navukli su osmijeh na lice direktora alpskih reprezentacija i Croski poola Vedrana Pavleka.

"Bilo je prekrasno, puno gledatelja, vidjeli smo fantastičnu Mikaelu Shiffrin, njezine dvije fantastične vožnje. Potpuno je zaslužila zadržati krunu osvojenu prije dvije godine. Za prvu utrku nismo mogli imati bolji scenarij", prokomentirao je Pavlek.

'Dobile su priliku zbog zalaganja'

Njegovo raspoloženje nije moglo pokvariti ni to što je od četiri hrvatske predstavnice samo Saša Tršinski stigla do cilja, a Leona Popović, Matilda Šola i Iva Mišak završile u snijegu: "Leona Popović nije skijala kako zna. Međutim, ona ima 17 godina i mlada je. To joj je bila prva utrka i treba skupljati iskustvo. Već na prolazima je zaostajala pola sekunde do sekundu previše nego što bi trebala, ali neovisno o tome nije bilo loše za prvi nastup. Vjerujem da će ona vrlo brzo doći do prilike u Svjetskom kupu i zgrabiti je. Mora još dosta toga popraviti u svojem skijanju, ali ne možemo očekivati da se to dogodi preko noći. Ostale cure su dobile šansu, jer se stvarno trude, nisu u reprezentaciji i same se financiraju. Dobile su priliku više zbog zalaganja, nego zbog rezultatske šanse", rekao je Pavlek.

'Za tri do pet godina...'

No, istaknuo je druge hrvatske nedjeljne nastupe: "Kad su u prvoj vožnji predvozačice bile Ida Štimac i Lada Zbašnik, preko radijske komunikacije me zvao glavni direktor FIS-a za utrke skijašica Atle Skaardal i rekao da su bile odlične i sjajno odskijale. Drago mi je da i drugi vide tu skijašku budućnost. Te cure su fantastične. One još dvije godine nemaju pravo nastupati u FIS sustavu, jer su premlade. No, imamo odličnu trenersku ekipu koja s njima radi i mislim da za tri do pet godina opet možemo imati odličnu žensku reprezentaciju."

'Staza je bila teška'

Neke su skijašice bile iznenađene tvrdoćom sljemenske staze, ali ona je svim natjecateljicama omogućila gotovo idealne uvjete: "Uvjeti su stvarno bili dobri i za visoke startne brojeve. Činjenica jest da je staza bila teška. Ujutro, pred utrku, dodatno je otvrdnula zbog vremenskih uvjeta i neki su dijelovi bili doista teški. Međutim, kod najboljih se to uopće nije vidjelo. Konkretno, kad se gledalo Shiffrin i kako je skijala drugu vožnju, ja uopće nisam vidio da je bilo leda. Očito ove druge moraju više trenirati", zaključio je Vedran Pavlek.

Nastavi čitati