Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Epidemija dopinga: Što je ustvari EPO?

Doping CERA, treća generacija krvnog dopinga EPO-a, otkriven je prošlog ljeta, a pronađen je kod trojice biciklista tijekom utrke Tour de Francea.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi sportaš otkriven da koristi CERA-u bio je talijanski biciklist Ricardo Ricco. Testovi na doping CERA nisu obavljani u Pekingu, međutim kako su krvni uzorci pohranjeni u laboratoriju, bili su ponovo testirani.

>> Među dopingiranima na OI i hrvatska sportašica!

Od 1997. do 2000. umrlo 18 biciklista od posljedica moždanog udara, srčanog infarkta i plućne embolije, no sve ove smrti se povezuju s EPO-om

EPO je hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvitak crvenih krvnih zrnaca, a prvotno je zamišljen kao lijek bubrežnim bolesnicima. EPO stimulira produkciju crvenih krvnih zrnaca, a time i kapacitet brzog prijenosa kisika do vitalnih organa tijela, a posebno mišića. Kada mišići dobivaju više kisika oni bolje rade i povećava im se radna sposobnost.

EPO daje izdržljivost organizmu zbog toga je osobito popularan među biciklistima, te ostalim aerobnim sportašima. Prema posljednjim studijama korištenje EPO povećava razinu hemoglobina za 7 posto, a aerobni kapacitet za 5 posto.

Jedan od najstarijih načina povećanja kapaciteta prenošenja kisika je boravak na visinama gdje je zrak puno rijeđi i ima manje kisika. Zbog toga se tijelo prilagođava novonastalim uvjetima i stvara više crvenih krvnih zrnaca koji su odgovorni za prenošenje kisika tkiva. No, povratkom u niže predjele stvar se vraća na normalu.

Zbog toga su neki sportaši tijekom visinskih priprema izvadili određenu količinu vlastite krvi i zamrznuli je, a potom pred natjecanje je vratili u svoj krvotok. Na taj se način umjetnim putem povećava broj eritrocita u odnosu na ukupni volumen krvi (hematokrit). EPO se razlikuje od transfuzije krvi, jer se transfuzijom dobivaju stara krvna zrnca koja su obogaćena kisikom na visinskim pripremama.

Umjetno povećanje hematokrita može imati vrlo opasne posljedice za sportaše zbog čega je Međunarodni olimpijski odbor zabranio uporabu ovog preparata. Povećanje koncentracije crvenih krvnih zrnaca u krvi dovodi do njenog zgušnjavanja, a može rezultirati ugrušavanjem, nepravilnim radom i infarktom srca. Od 1997. do 2000. umrlo 18 biciklista od posljedica moždanog udara, srčanog infarkta i plućne embolije, no sve ove smrti se povezuju s EPO-om.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider