Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
nakon 12 godina

Moralo je završiti ovako: Nijemci ponizili Španjolsku i uzeli zlato

Njemačka je iznenadila svijet i uzela europsko zlato...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čudo i za kraj u Poljskoj! Rukometna reprezentacija Njemačke novi je prvak Europe nakon što je u Krakowu slavila protiv Španjolske rezultatom 24:17. Podatak da je Španjolska u prvom poluvremenu zabila svega šest pogodaka dovoljno govori o tome kakvu su obranu igrali Nijemci.

Junak ogleda bio je vratar Andreas Wolff, koji je skinuo čak 16 lopti koje su Španjolci uputili prema njegovim vratima. No, čudotvorac ovog uspjeha definitivno je izbornik Dagur Sigurdsson. Riječ je o Islanđaninu koji je na Europsko prvenstvo otputovao bez četvorice ponajboljih igrača, a onda je u završnoj fazi turnira ostao bez još dvojice ključnih igrača.

Došli bez ŠESTORICE standardnih i s hrpom klinaca

Nijemci su otputovali u Poljsku bez kapetana Uwe Gensheimera (Rhein-Neckar Lowen), Patricka Wienceka (Kiel), Patricka Groetzkija (Rhein-Neckar Lowen), i vratara berlinskog Füchsea Silvia Heinevettera. Na gol se umjesto potonjeg stao spomenuti Wolff, koji će na ljeto dres Wetzlara zamijeniti onim legendarnog Kiela.

Tijekom prvenstva Njemačka je ostala bez dvojice igrača Kiela, Steffena Weinholda i Christiana Dissingera, i u takvom je stanju išla na Dansku u dvoboj za polufinale. Nijemci su slavili 25:23, a onda je uslijedilo polufinale i dramatičan ogled protiv Norveške, koji su Nijemci dobili nakon produžetka.

Treba svakako naglasiti da je prosjek godina ove Njemačke 24.6 i da su druga reprezentacija po starosti na ovom prvenstvu.

Obrana je uništila Španjolsku, pa čak i Aguinagaldea

Finale je pak bila prava bajka za cijelu Njemačku. Wolff je branio čuda, a Kai Häfner, čovjek koji je zabio 'zlatni gol' Norveškoj za ulazak u finale, postigao je sedam pogodaka. Četiri je dodao Dahmke i tri Fäth.

Baš kao što je Ivan Stevanović predvodio Hrvatsku do pobjede u borbi za broncu protiv Norveške, tako je i službeno najbolji vratar EP-a Andreas Wolff svojim obranama izludio španjolske rukometaše u finalnom dvoboju. U prvih 15 minuta utakmice njemačka obrana je samo dvaput svladana, a Španjolci su mogli biti zadovoljni što su na poluvremenu zaostajali samo za četiri pogotka (6-10).

Scenarij prvog poluvremena Nijemci su reprizirali i u početnih 15 minuta drugog dijela. Njemačka je u 44. minuti otišla na sedam golova viška (16-9) i tu prednost bez poteškoća održavala do konačnih 24-17.

Najbolji strijelac finalne utakmice bio je Kai Haefner sa sedam pogodaka. Za pobjednike je četiri gola postigao Rune Dahmke, a po tri Steffen Faeth i Tobias Reichmann. Andreas Wolff zaustavio 16 od 32 udaraca Španjolaca kod kojih je najefikasniji bio Raul Entrerrios s pet golova, dok je najbolji pivot svijeta Julen Aguinagalde ostao bez ijednog pogotka.

Njemačka je po drugi put u povijesti europskih prvenstava osvojila zlatnu medalju, prvu nakon 2004. godine i prvenstva u Sloveniji. Osim dva zlata Njemačka ima srebro (2002.) i broncu (1998.).

Pregled rezultata svih finalnih utakmica na dosadašnjih 12 europskih prvenstava:

2016. Poljska: Njemačka - Španjolska 24-17

2014. Danska: Francuska - Danska 41-32

2012. Srbija: Danska - Srbija 21-19

2010. Austrija: Francuska - HRVATSKA 25-21

2008. Norveška: Danska - HRVATSKA 24-20

2006. Švicarska: Francuska - Španjolska 31-23

2004. Slovenija: Njemačka - Slovenija 30-25

2002. Švedska: Švedska - Njemačka 33-31

2000. Hrvatska: Švedska - Rusija 32-31

1998. Italija: Švedska - Španjolska 25-23

1996. Španjolska: Rusija - Španjolska 23-22

1994. Portugal: Švedska - Rusija 34-21

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider