Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bravo Ivana!

Bowling: Hrvatska ima prvakinju Mediterana!

Bowling je sport koji ćete prvo povezati s Alom Bundyjem, ili eventualno Jesusom Quintanom, i to dok pijuckate pivo na team buildingu, no riječ je o kompleksnom i vrlo napornom sportu koji zahtijeva puno treninga i iznimnu koncentraciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Donedavno Hrvata nije bilo na bowlinškoj karti svijeta, ali sada imamo prvakinju Mediterana – sve čestitke Ivani Krajačić!

Ivana, možete li nam reći otkud ljubav prema bowlingu - kako je sve počelo?

Bavljenje bowlingom je počelo sasvim slučajno. Na jednoj radijskoj postaji organizirali su nagradnu igru u kojoj je nagrada bila odlazak na bowling. Osvojila sam nagradu i otišla. Toliko mi se svidjelo da sam i ostala.

Koliko vam vremena oduzmu treninzi?

Najčešće treniram dva puta tjedno po dva sata. Ako se približava veliko natjecanje, onda i češće. Skoro svaki vikend su natjecanja i ona oduzimaju puno vremena. Inače igram za BK Zagreb, a treniram u Bowling centru Klub 300.

Što je najbitnije za postati kvalitetnom bowlericom?

Biti kvalitetan u ovom sportu znači biti spreman na odricanja, vjerovati u sebe i trenirati čak i kada se čini da sve skupa nema smisla. Ne treba se razmišljati o tome što protivnici rade, nego se koncentrirati na svako svoje bacanje i biti "u igri" dok se ne baci i zadnja kugla.

Koliko je skup bowling, obzirom da Zagreb ima jednu i pol bowlinganu?

Bowling nije jeftin sport. Oprema se sastoji od posebnih cipela, kugli, torbi za kugle i raznih dodataka koji pomažu u samoj igri (npr. rukavice). Sva ta oprema se nabavlja u inozemstvu. Uz opremu, tu su i treninzi koje većina igrača financira sama. Bowling centara u Zagrebu tj. Hrvatskoj nema puno, ali se nadamo da će krenuti na bolje.

Koliko Hrvatica igra, je li bilo teško upasti u reprezentaciju?

Bowling u Hrvatskoj je uglavnom muški sport. Iako u bowling centrima vidim dosta djevojaka, samo nas je desetak koje sudjelujemo u natjecanjima. Za ući u reprezentaciju za MCC bilo je potrebno odraditi 24 igre kvalifikacija na različitim mazanjima, i na temelju njih i rezultata koji su postignuti kroz sezonu, odlučeno je tko ide. Kvalifikacije su uvijek zanimljive, jer svaka od nas može biti bolja od ostalih djevojaka - nema sigurnog mjesta u reprezentaciji.

Kako je teklo prvenstvo na Kreti?

Prvenstvo na Kreti je bilo iznad svih očekivanja. Ovo je bio četvrti put da Hrvatska nastupa na ovom natjecanju, i s obzirom na jaku konkurenciju, odradili smo odličan posao. Srušili smo osobne rekorde i rekorde države ( 4. mjesto u muškim parovima i 5. mjesto u ženskim parovima) te na taj način ugodno iznenadili bowling zajednicu u Hrvatskoj.

Opišite nam put do zlata?

Zlato sam osvojila u pojedinačnom dijelu natjecanja s ukupno srušenih 1255 čunjeva, što je bilo 50-ak čunjeva više od drugoplasirane Turkinje. U centru su nakon svake igre objavljivali trenutni poredak na ekranima, ali ja se nisam obazirala na to. Nisam željela znati koja sam i tako si stvoriti dodatni pritisak. Znala sam da mi dobro ide, i da se, ako tako odigram do kraja - mogu nadati visokom plasmanu. Tek sam nakon zadnje bačene kugle saznala da sam prva i uvjerljivo osvojila zlatnu medalju. To je jednostavno bio moj dan kada mi je sve išlo od ruke.

Koja je vaša poruka mladima i svima koji se žele baviti ovim sjajnim sportom?

Ovo je sport koji ne poznaje dobne granice. Nije fizički naporan i zato je idealan za sve. Iz vlastitog iskustva mogu reći da nikad nije kasno početi se baviti bowlingom. Ako se želite baviti njime rekreativno, zabava je zajamčena! Ako se želite baviti ozbiljnije, uz treniranje se mogu postići dobri rezultati, koji vas mogu odvesti i na inozemna natjecanja, a onda sve ovisi o vama. Zato ovim putem pozivam sve da dođu barem jednom na bowling i isprobaju ga. Nećete požaliti!
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider