Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Hrvati vraćeni s granice

Policija spriječila napad u Areni: Hrvatski navijači odgovorili s 'Vukovar, Vukovar'

Naši navijači bili su bijesni na hrvatsku policiju. Krive njih i HRS zbog vraćanja više od 400 navijača s granice.

 

Ako ste probali doći do Beograda ili uspjeli doći do Arene, pošaljite nam fotografije na moj.report@novatv.hr ili ih postajte na našu Facebook stranicu.

Nakon kaotičnog dana gostovanje hrvatskih navijača u Beogradu nije se, srećom, pretvorilo u nikakvu dramu. Tek ih se 200-injak probilo do beogradske Arene kako bi bodrili hrvatske rukometaše u polufinalu Europskog prvenstva, iako su organizatori i srpska policija pozivali Hrvate da dođu u Beograd.

Na kraju preko granice nisu pušteni ni oni s regularno kupljenim kartama odnosno vaučerima. Sa srpske granice vraćeno je više od 400 navijača iz Hrvatske koji su stigli s osam autobusa i nekoliko kombija, a za to su ogorčeni navijači optužili vodstvo hrvatskog rukometnog saveza. Vladar hrvatskog rukometa Zoran Gobac izvrijeđan je zbog toga pred Arenom. Njega su 'uzeli na zub' zbog apela da se iz sigurnosnih razloga ne putuje u Beograd.

>> Pogledajte tko je palio automobile hrvatskih navijača u Novom Sadu!

Prvo je Torcida vraćena jer nisu imali ni vaučere, a s njima i navijači iz Mostara. Srpski mediji pokušali su dodatno zakuhati stvar objavivši dezinformaciju da su se na putu potukli BBB-i i Torcida, no to su sami navijači oštro demantirali.

Za Beograd se kretalo iz mnogih hrvatskih gradova, ali prošli su granicu isključivo oni u automobilima i kombijima. Osam autobusa pregledavali su policajci satima, otezali i nešto nakon 17 sati priopćili navijačima da ne smiju na utakmicu. Organizirane grupe ipak su bile prevelik rizik, procijenili su čelnici policije s obje strane.

Zanimljivo je da su naši navijači optužili hrvatsku policiju za nepotrebno držanje na granici nekoliko sati, dok su za njihove kolege iz Srbije imali riječi hvale. Odlično su organizirali dolazak, onih propuštenih Hrvata, do Beograda. Tu problema nije bilo.

Kad je većina Hrvata stigla u Arenu pokušali su se s njima obračunati ratoborni dio domaćina, ali je policija spriječila kontakt. Cijelu utakmicu trajalo je vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, ali težih incidenata na utakmici srećom nije bilo.

To je potvrdio i direktor srpske policije Milorad Veljović koji je izjavio kako su 23 osobe privedene zbog narušavanja javnog reda i mira, ali da za vrijeme niti nakon utakmice nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Tijek događaja

23.10 - Dvjestotinjak navijača rukometne reprezentacije Hrvatske, koji su večeras u beogradskoj Areni uživano pratili utakmicu svoje i rukometne reprezentacije Srbije, nešto iza 23.15 sati krenulo je prema granici. Hrvatske navijače, koje su u beogradskoj Areni čuvale dvije 'vojske' policajaca, na putu do granice pratit će ih pripadnici MUP-a.

20.42 - 'Bježite ljudi, bježite iz grada...' čuje se i pokraj 20 tisuća srpskih navijača.

20.13 - Srbi očekivano zviždali našoj himni. EHF i organizatori očito su lagali kad rekli da su zbog sigurnosti smanjili kapacitet vorane za pet tisuća.

20.10 - Hrvatskih navijača na kraju je puštenom tek 200-injak.

20.02 - Policija jedva spriječava da navijači ne probiju liniju. S jedne i druge strane okupio se velik broj srpskih navijača. Traje naguravanje cijelo vrijeme i s naše i s njihove strane.

19.40 - Hrvatski navijači skandiraju 'Vukovar, Vukovar'.

19.30 - Zasad je u Arenu ušlo tek 50-ak hrvatskih navijača. Telegraf.rs javlja da su srpski navijači pokušali doprijeti do naših, ali policija drži liniju.

19.17 - Broj hrvatskih navijača koji je vraćen s granice je preko 400.

19.07 Tri autobusa s vraćenim navijačima zaputio se u Vukovar gdje će se gledati utakmica na video zidu u organizaciji gradonačelnika.

18.33 - Srpski mediji prenose kako je zbog ljutnje na odluku policije o nepuštanju preko granice, jedna grupica BBB istrčala iz autobusa i pokušala se sukobiti sa policijom. Pri tom su skandirali “'Ajmo ustaše”, “Vukovar”, “Ubij Srbina” i “Srbe na vrbe”, a policajci su ipak uspjeli bez upotrebe suzavca, primiriti strasti i vratiti ih u autobus.

18.23 - S granice je vraćeno čak osam autobusa hrvatskih navijača i nekoliko kombija.

18.15 - Srpska policija je za Boyse spremila sendviče. A oni su ljuti na naš savez zbog navodnog inzistiranja da se vrate autobusi s granice.

17.50 - Mondo javlja kako su stigla i dva autobusa s hrvatskim navijačima. Iz jednog su sjevale uvrede na račun čelnika hrvatskog rukometa Zorana Gopca koje krive za vraćanje navijača koji su imali karte za utakmicu.

''Hrvatska policija se odvratno ponašala prema nama, za razliku od srpske. Hrvati su naredili to da se ljudi s kartama vraćaju sa granice", rekao je reporteru Monda jedan od navijača.

Stižu vijesti kako su autobusi ipak stali na granici i neće biti pušteni, iako navijači imaju karte.

17.35 - Bio BBB-a koji je vraćen unatoč posjedovanju karata, vraća se u Zagreb. Taj je cijeli bus vraćen jer se nekoliko njih nalazilo u alkoholiziranom stanju. Načelnik Uprave pogranične policije Nenad Banović je rekao da su odlučili vratiti cijeli bus.

17.00 - Policija je rekla kako je granicu do 17 sati prešlo 308 navijača, a srpska je policija vratila njih stotinjak jer nisu imali ulaznice. Ukupno je u Srbiju ušlo pet autobusa, nekoliko kombija i nekoliko automobila. Oni su se jasno izjasnili kao navijači. Doznajemo kako ih je najmanje još toliko prešlo granicu tijekom današnjeg dana.

16.55 - Dio navijača pristiglih u Arenu kaže kako pregled policije na granici i nije bio tako detaljan s obzirom na veličinu utakmice.

16.47. - Hrvatski navijači koji su u Srbiju ušli kombijima i automobilima u konvoju su dopraćeni pred beogradsku Arenu. Nekoiko autobusa još stiže.

16.35 - Uskoro nam stižu i snimke s Bajakova.

16.08 - Jedan je automobil ST oznaka pokupio dva BBB-a vraćena s granice. Našli su dečki prijevoz prema Zagrebu...

16.00 - Prema posljednjim informacijama iz Srbije, za sada nema privedenih niti zadržanih osoba na policijskim kontrolnim punktovima, a u stožeru policije nalaze se i četiri policajca iz Hrvatske. Zanimljivo, u Areni će biti tužitelj i sudac pa će svi koji budu narušavali javni red i mir ili budu uhvaćeni u kaznenom djelu odmah biti procesuirani. Također, objavljeno je da policija neće dopustiti unošenje bilo kakvih zastava niti šalova osim onih s nacionalnim obilježjima, te neće biti dopušteno ni nošenje majica s kapuljačom, majica i transparenata koji se mogu shvatiti kao vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

15.55 - BBB-i su nam s lica mjesta demantrali da je došlo do tučnjave s Torcidom kako su javljali neki srpski mediji. Busevi s većinom BBB-a još je na granici.

15.53 - Mondo javlja kako su neki hrvatski navijači već ušli u beogradsku Arenu. Smešteni su na gornjem dijelu tribina iza gola.

15.48 - U Beogradu vlada opsadno stanje. Specijalna policija opkolila je Arenu i prilaze dvorani, no u Novom Beogradu se očekuju brojni domaći huligani Crvene zvezde i Partizana koji će čekati hrvatske navijače.

15.39 - S granice je vraćen i jedan autobus BBB-a, a dva su prošla granicu.

15.31 - Načelnik Uprave pogranične policije Nenad Banović za Mondo je rekao: "Pošto su karte prodavane unaprijed, dogovoreno je da automatski budu vraćeni svi koji nemaju karte, kao i oni koji su pod djelovanjem alkohola ili nose pirotehnička sredstva, bejzbol palice, poluge, noževe. Njih 14 je bilo u vidno alkoholiziranom stanju i odlučio sam vratiti autobus.''

15.26 - Grupa od 100 pripadnika Bad Blue Boysa zaputila se pod pratnjom srpske policije prema Beogradu. Ostali su još na granici.

15.03 - Granicu je prošlo i nekoliko kombija BBB-a. Trenutno se na srpskoj strani čeka prolazak još vozila kako bi se formirao konvoj za Beograd..

14.50 - Naša ekipa s terena javlja da navijači još uvijek pristižu na granični prijelaz Bajakovo gdje se nalazi nekoliko autobusa koje pregledava policija s jedna i druge strane. Velik broj navijača prelazi granicu u automobilima i imaju karte za utakmicu. Oni putuju u privatnom angažmanu i svi izjavljuju da se ne boje mogućih napada.

14.30 - Ne zna se zašto su vaćeni samo busevi s Torcidom i Ultrasima iz Mostara, najvjerojatnije zbog karta iako ima i onih koji nemaju karte a prošli su granicu. Na Bajakovu vlada pravi kaos. Hrvatska policija detaljno pretresa navijače i vozila i pušta ih prema Srbiji, a na srpskoj strani je da procijeni hoće li vratiti one bez karata. Našoj ekipi zabranjeno je snimanje...

14.01 - Dio pripadnika Torcide je prošao granicu. Vraćen je jedan autobus Torcide iz Splita i jedan s navijačima Ultras Mostar.

13.45 - Koloni s autobusima priključio se i jedan kod Županje. Radi se o navijačima iz BiH...

13.20 - Prema najnovijim informacijama, na granicu sa Srbijom već su stigla dva autobusa pripadnika Torcide. Oko 13.20 smo doznali kako je srpska policija vratila s granice članove Torcide koji nisu imali ulaznicu za polufinale.

Brojne navijačke grupe krenule za Beograd

Prema našim procjenama iz Zagreba je krenulo sveukupno tristotinjak hrvatskih navijača s tri autobusa i nekoliko kombija, a očekuje se da će im se priključiti još nekoliko stotina navijača iz ostalih hrvatskih gradova, ponajprije Osijeka, Slavonskog Broda i Vinkovaca.

>> Na internetu, osim mržnje, i poruke mira, u Vukovaru gledanje na video zidu

>> 'Nabrušeni' Srbi otkrili koga se najviše boje u hrvatskim redovima!

Saznajemo da je veća skupina navijača krenula i iz Splita te ostalih dalmatinskih gradova, tako da bi u Beograd moglo stići tisuću do dvije tisuće hrvatskih navijača.

Hrvatska policija otpratit će kolonu autobusa i kombija do granica sa Srbijom na Bajakovu, a tamo će ih „preuzeti“ srpska policija.

Saznajemo da je policija već pri kretanju iz Zagreba izvršila detaljan pretres navijača i autobusa, svaki navijač pojedinačno je fotografiran i snimljen kamerom.

Treba napomenuti i kako na granici neće biti provjere ulaznica!

„Ne očekujemo veće probleme. Osiguranje utakmice je toliko da se tu teško može dogoditi bilo kakav incident. Svi imamo ulaznice, kupili smo ih preko interneta“, kazao nam je jedan od članova BBB-a.

Iz Vinkovaca se za Beograd sprema i veća skupina Ultrasa.
„Ide nas četrdesetak. Bili smo i u Novom Sadu protiv Španjolske. Zapalili su nam kombi i auto. Napravili su nam od Audija 3 Audi 2, ali ne damo se“, duhovito će nam jedan od Ultrasa.

Kako javljaju srpski mediji, tamošnja policija bit će brojna. Nekoliko tisuća pripadnika žadarmerije pazit će na red, a pred Arenom se nasumično legitimira domaće navijače. Također, nitko bez karte neće moći ući na područje oko Arene.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider