Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
spust je dosadan?

Austrijance je 'spustilo': Kraljevsku disciplinu će maknuti s Olimpijskih igara?

Predsjednik Austrijskog skijaškog saveza (OeSV) Peter Schröcksnadel zabrinut je jer postoji "realna opasnost" da spust bude uklonjen s programa Zimskih olimpijskih igara te inzistira na tome da se ta "kraljevska" disciplina učini televizičnijom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S obzirom da je utrka odlučena već u 20 minuta, spust ima problema sa zadržavanjem televizijskih gledatelja za trajanja cijele utrke, za razliku od drugih tehničkih disciplina koje se voze u dvije utrke, kazao je Schröcksnadel.

"Skijaši ne žele povjerovati u to, ali problem postoji i interes za spust pada", dodao je.

Spust je u programu sljedećih Zimskih olimpijskih igara 2018 u Pyeongchangu. "Ali postoji opasnost da ga se ukloni iz programa Igara koje slijede i to već od ZOI u Pekingu 2022", istaknuo je Schröcksnadel.

Glavni problem je, smatra Austrijski skijaški savez, da se sedam najboljih skijaša u toj disciplini "bace" jedan za drugim u kratkom vremenskom roku (brojevi od 16 do 22) što ubija napetost u ostatku utrke.

"Kada se zna da najbolji u spustu starta 16., televizor se pali kod startnog broja 12 i gasi kod broja 25", ocjenjuje čelnik OeSV-a, predlažući pritom da se organizira kvalifikacijska utrka nakon koje bi najbolji skijaši birali startni broj.

Schröcksnadel predlaže i pripremu manje strmih staza što bi, prema njegovom mišljenju, učinilo trku spektakularnijom za gledatelje i manje opasnom za natjecatelje koji "voze opreznije kada vide opasnost".

Ukidanje spusta iz programa ZOI-a opravdava se činjenicom da ta disciplina iziskuje duge i strme staze čije održavanje košta više i na kojima uglavnom nema skijaških postaja.

Već sada je poznato da lokacija za ZOI u Pekingu "nema potrebnu visinu" za klasični spust, rekao je austrijski skijaški dužnosnik, koji smatra da bi zadnje rješenje za to bilo da se spust organizira u dvije vožnje.

 

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati