Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Traži novi test

Atletski svijet u šoku: Među dopingiranima i sjajna Turkinja!?

Međunarodna atletska federacija (IAAF) u utorak je otkrila da su ponovnim testiranjem pronađena 32 pozitivna uzorka od 28 natjecatelja sa SP-a 2005. u Helsinkiju i 2007. u Osaki, a u petak je otkriveno da je među dopingiranima turska dugoprugašica Elvan Abeylegesse.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Elvan Abeylegesse je na SP-u 2007. u Osaki osvojila srebro u utrci na 10.000 metara, a ponovnim testiranjem u njezinom je uzorku pronađena prekomjerna količina steroida stanozolola.

Turkinja tvrdi da nije koristila zabranjena sredstva, a turski mediji objavili su vijest da je ona sama zatražila ponovno testiranje njezinih uzoraka s OI u Pekingu 2008., gdje je osvojila srebrna odličja na 5.000 i 10.000 metara, kako bi očistila svoje ime i odbacila optužbe o korištenju nedopuštenih sredstava.

Iz IAAF-a još uvijek nisu u mogućnosti imenovati atletičarke i atletičare čiji su uzorci na ponovnom testiranju bili pozitivni, ali su istaknuli da se u većini slučajeva radi o umirovljenim ili već kažnjavanim natjecateljima te da ih je tek nekolicina još uvijek aktivna.

Prije više od dvije godine IAAF je ponovnim testiranjem otkrio šest pozitivnih uzoraka natjecatelja sa SP-a 2005. u Helsinkiju. Nedavnim produženjem granice za ponovno testiranje s osam na deset godina stvoreni su preduvjeti da uzorci s tog natjecanja još uvijek mogu biti predmetom ponovnog ispitivanja.

Dokaže li se da je uzimala nedopuštena sredstva, Elvan Abeylegesse će ostati bez srebrnog odličja sa SP-a 2007. u Osaki, a time će u krug medaljašica ući Britanka Jo Pavey koja je u utrci završila na nezahvalnom četvrtom mjestu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider