Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Prije dvije godine - suprotno

Ugledni stručnjak o specifičnom slučaju u svijetu sporta: Je li riječ o nepravdi?

Ponovno se podigla prašina oko Caster Semenyje, ovaj put nakon odluke CAS-a.

Dr. Miroslav Dumić o slučaju Semenya (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je žalbu južnoafričke atletičarke Caster Semenye koja je tražila odgodu primjene odluke Međunarodne atletske federacije (IAAF) o limitiranju razine testosterona kod osoba koje se žele natjecati u ženskoj konkurenciji.

Tim povodom je reporter Dnevnika Nove TV Stipe Sladoljev razgovarao s uglednim endokrinologom Miroslavom Dumićem.

Je li razina testosterona odlučujuća za definiciju muškarca i žene?

"Definicija je zapravo vrlo kompleksna. Postoji genski spol, znači kromosomi, postoji pojam gonadnog spola, koju gonadu imate - testis ili jajnik, i kako zapravo izgledate. Ne može se spol određivati samo na osnovu jednog parametra. Testosteron je samo jedan od parametara."

Je li onda ova odluka Suda pogrešna?

"Moram reći da je taj Sud prije dvije godine donio suprotnu odluku. Sad su, s omjerom 2:1, tu odluku ukinuli. Cijela ta situacija se vuče 10-ak godina i sumnjam da će ovo biti završetak, ovo je nastavak jedne priče."

Znači njezin slučaj nije jedinstven? Toga je bilo i prije?

"Apsolutno. Svjetska atletska federacija je 2011. donijela odluku da žene koje imaju testosterom preko 10 nano-mola na litru više ne mogu nastupati. One su se žalile, u prvom redu indijska trkačica na kratke pruge i onda je ta odluka ukinuta nakon što je njena žalba uvažena."

Vjerojatno nakon ovog slijedi i nova žalba?

"Apsolutno."

Očekujete li da će doći do promjene odluke?

"Teško je reći. Moram reći da veliki broj sportaša nju podržava. Manji broj ne, uglavnom njene konkurentice. Jedna od konkurentica, Ruskinja, koja se žalila protiv Semenyje, diskvalificirana je nakon što joj je dokazano da je uzimala doping, a Semeyna je dobila zlatnu medalju."

Kako će Semenya smanjiti razinu testosterona?

"Ta se razina može sniziti, ali pitanje je vremena u kojem se to može napraviti. Drugo, nije to bez ikakvih posljedica, to je također jedan od razloga zašto se ona žali na ovakvu odluku."

Svjetska atletska federacija je ovo pravilo donijela za utrke od 400 metara do jedne milje, a ne za one kraće ni duže. Kako to?

"Tu postoji niz problema. Dapače, kaže se u odluci da će se za početak primijeniti samo za 800 metara. Ne na one iznad. To je samo jedan od argumenata zašto se ona žali. Kaže, zašto žene koje su visoke 210 centimetara mogu bez problema igrati košarku? Semenya se pita zašto one nisu diskriminirane", zaključio je dr. Dumić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider