Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Skupoća hladnog pogona

Sad kada ga nema, shvaćamo koliko nam sport nedostaje: Neka nam se što prije vrati!

Sport je utihnuo, a pojavio se problem financiranja brojnih trenera i hladnih pogona.

Dvostruka svjetska bronca i naša olimpijka Kristina Tomić svaki dan pozdravi u dvorani samu sebe, no sretna je jer je jedna od rijetkih koja se može barem individualno baviti svojim sportom.

"Postoje mnogi sportaši koji su zakinuti uopće za mogućnost svog treninga tako da mi ovo puno znači. Dosta trčim, kod kuće i na školskom igralištu, doma radim vježbe snage i svaki drugi dan dolazim tu izlupati baš taekwondo."

Njezin klub Osvit je, osim za njene potrebe, zatvorio vrata. Ono što je nepoznanica za mnoge klubove jest hoće li plaćati najam Gradu za sljedeće mjesece dok su zatvoreni.

"Ovo je naš prostor koji se zapravo iznajmljuje od Grada i imamo jednog trenera na plaći kluba, a ostali su od članarina."

Kakva je situacija s olimpijskim stipendijama?

"Stižu normalno, zasad je sve OK", poručuje Kristina.

U Hrvatskoj je 57 plivačkih klubova

Zatvorena su vrata bazena na Savi, ne treniraju ni vaterpolisti ni plivači. U Hrvatskoj postoji 57 plivačkih klubova no samo 50-ak trenera je na gradskim plaćama dok se veliki dio njih financira isključivo članarinama i to je sada veliki problem za klubove.

Vaterpolisti Medveščaka igraju Prvu ligu, a predsjednik kluba Zoran Curiš zasada je isplatio ono što je odrađeno - profesionalnim trenerima će se možda smanjivati plaće, a honorarci će ostati bez primanja.

"Imamo dva trenera na plaći i još šest trenera na honoraru. Ono što su odradili moći ćemo platiti, ono što nisu odradili, jer ne možemo raditi, nećemo moći ni platiti."

Medveščak dio proračuna puni od Grada, a dio od članarina koje je ukinuo za ovo razdoblje.

"Dobar dio toga moramo nadoknaditi od roditelja putem školarina od čega financiramo trenere i dobar dio našeg pogona. Trenutno je to zamorno jer mi nismo u mogućnosti tim roditeljima i djeci naplaćivati nešto što ne isporučujemo."

Curiš ističe kako u ovoj situaciji najviše ispaštaju djeca.

"Mi smo klub koji broji 250 djece od 7-8 godina starosti pa do seniora. Sve to skupa nije puno ni veliko, ali je značajno. Inače puno pričamo kako su djeca stalno za tim mobitelima i kompjuterima doma, ne igraju se vani pa su imali taj sport, a sada ga nemaju."

I sada kada ga nema shvaćamo koliko nam nedostaje pa neka nam se vrati što brže...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider