Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Zasad tri kandidature

Hrvatska želi Svjetsko rukometno prvenstvo 2025.: Glavni protukandidat - Srbija!

HRS će u godinama koje slijede pokušati se izboriti za domaćinstvo svjetske smotre.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči utakmice Hrvatska - Srbija koja se igrala u Zadru, u Petrčanima je ove nedjelje održana Izborna skupština Hrvatskog rukometnog saveza s koje najvažnija vijest glasi kako je novi mandat dobio Tomislav Grahovac.

On će i iduće četiri godine biti predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza.

"Zahvaljujem svima koji su me podržali. Iza nas je jedno uspješno razdoblje - bronca muške seniorske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Poljskoj, zlato na Mediteranskim igrama, nekoliko medalja rukometaša na pijesku, srebrna medalja kadeta na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj, drugo mjesto Zagreba u SEHA ligi i sl. No, pred nama su brojni novi izazovi", izjavio je Grahovac i otkrio:

"Obavili smo dosta razgovora na svim mogućim razinama i želja nam je da samostalno ili s nekim organiziramo Svjetsko prvenstvo 2025. godine za seniore. Vjerujem da će nam se ta želja i ispuniti, a to će biti još jedna potvrda koliko je HRS prepoznat i cijenjen u svijetu."

Na službenoj stranici Međunarodne rukometne federacije (IHF) piše kako su zasad iskazane tri kandidature za SP rukometaša 2025. godine. To su Hrvatska (samostalno), Srbija (samostalno) te zajednička kandidatura Danske, Norveške i Švicarske.

Tri, a zapravo dvije kandidature koje imaju šansu

Bitno je istaknuti kako ova potonja kandidatura vjerojatno neće dobiti domaćinstvo, iz nekoliko razloga. Danci su ove godine skupa s Nijemcima organizirali Svjetsko prvenstvo i teško je očekivati da bi dvaput u razmaku od šest godina bili izabrani za domaćine.

Drugi je razlog geografske prirode jer se Svjetsko prvenstvo 2023. održava u Poljskoj i Švedskoj i također je malo vjerojatno da bi se dvije smotre zaredom održavale na sjeveru Europe.

Također, tu je i Europsko prvenstvo koje se 2020. igra u Austriji, Norveškoj i Švedskoj kao još jedan dodatni argument u prilog tezi da bi bilo previše u tako malom roku od šest godina, između 2019. i 2025., dati toliko puno velikih natjecanja Skandinavcima.

Dakle, ostaju Hrvatska i Srbija kao glavni konkurenti. Što se tiče velikih natjecanja mi smo dvaput organizirali Euro (2000. i 2018.) te jednom Svjetsko prvenstvo (2009.) dok su Srbi 2012. bili domaćini Europskog prvenstva.

Zasad nije poznato kad bi odluka o domaćinu mogla biti donesena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider