Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Rješava niz problema"

Hrvatska napokon ima nacionalni program i strategiju sporta: Evo što to točno znači

Hrvatska prvi put u povijesti ima nacionalni program ili strategiju sporta. Primjenjivat će se idućih osam godina, a trebala bi unaprijediti i riješiti brojne probleme s kojima se sportaši i sportski djelatnici susreću godinama. No, ova strategija pa onda i novi Zakon o sportu učinio bi i bavljenje sportom dostupnijim za svu djecu u Hrvatskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Akcijskim planom propisano je šest općih i 20 posebnih ciljeva koji uključuju 66 mjera i 155 aktivnosti kojima bi se u sljedećih osam godina trebali smanjii mnogobrojni nedostaci hrvatskog sporta.

Da bi se došlo do ovog dokumenta održano je osam radionica u čiji je rad bilo uključeno gotovo 400 sportskih djelatnika iz svih županija.

"Rješava niz problema, ima šest ciljeva koji skrbe i o sustavu natjecateljskog, školskog sporta i o sportskoj rekreaciji ili zdravstveno usmjerenom tjelesnom vježbanju. Cilj koji govori o financiranju sporta govori o usklađivanju ulaganja za sport u odnosu na usporedive države članice EU, govori o poreznim olakšicama za psort i u pitanju ulaganja u sport i u pitanju poreznih olakšica za same sportaše i klubove. Govori i o kriterijima, kategorizaciji i vrednovanju sporta i o raspoređivnju financija sukladno uspjesima, masovnosti sporta i drugim kriterijima. Također ovaj dokument skrbi o samim sportašima, o njihovim pravima, o usklađivanju njihovog školovanja i sportske karijere, o jedinstvenim stipendijama, o mirovinskom i zdravstvenom, o sufinanciranju sportaša za stjecanje stručne kvalifikacije. Skrbi i za ostanak u sportu, o stručnim kadrovima, o licenciranju i ulaganjima u školovanje trenera...", nabrojio je Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice za sport Janice Kostelić.

Sport dostupniji svoj djeci

A govori se i o sportskoj infrasrukturi koja bi trebala dobiti svoj registar, što bi značilo i kvalitenije ili možda razboritije ulaganje.

No, osim unapređenja profesionalnog sporta, ono što je možda i najvažnije, usvoje li se prijedlozi iz ove strategije sport bi bio puno dostupniji svoj djeci u Hrvatskoj, a njihovim bi roditeljima bio i znatno jeftiniji. Naime, nevjerojatno zvuči podatak da je više od 60 posto Hrvata potpuno neaktivno što predstavlja i zdravstveni problem nacije.

Stiže i novi Zakon o sportu

Nakon javne rasprave i usuglašavanja sa svim dionicima, dokument ide na Vladu te prolazi usuglašavanje svih resora koji su uključeni u provedbu. Najaktivnije bi trebalo biti Ministarstvo financija te ono Znanosti, obrazovanja i sporta. Na kraju nacionalnu strategiju usvaja Sabor na osam godina. Uz Strategiju dolazi i novi Zakon o sportu.

"Njegov nacrt je već u fazi izrade i bit će potpuno usaglašen s mjerama iz nacionalnog programa", napominje Šamija.

Nadamo se, jer sportašima se žuri. Čekaju više od 20 godina...


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider