Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Može li se ponoviti Rio?

Hrvatska na Olimpijskim igrama 2020.: "Računamo na između 90 i 105 sportaša i sportašica"

Za točno pet mjeseci u Tokiju će početi 32. Olimpijske igre. Hrvatski sportaši pokušat će nadmašiti rekordnu berbu medalja iz Rija 2016. godine, kada su osvojili nevjerojatnih deset odličja, od čega pet zlata, tri srebra i dvije bronce. U Olimpijskom programu za Tokio 110 je hrvatskih sportaša, a 26 ih je ostvarilo normu.

Još ne blijede fantastične slike od prije četiri godine kada su se zlatom u Riju okitili Sandra Perković, braća Sinković, Josip Glasnović, Šime Fantela i Igor Marenić kao i senzacionalna Sara Kolak. No, uskoro nas očekuju nova olimpijska uzbuđenja. Vjerujemo i nova odličja.

A po prvi put nakon 2008. godine Igre su ekipno izborili hrvatski stolnotenisači.

"Ja bi samo da izbjegnemo Kinu, s ostalima se svima može", poželio je Andrej Gaćina.

"U glavama se pripremamo da pokušamo napraviti veliko iznenađenje", nadovezao se Neven Karković.

Na kvalifikacijskim turnirima rukometaši, vaterpolisti i košarkaši

Rukometašima srebro s Eura nije donijelo Tokio pa će ga pokušati izboriti na jakom turniru u Francuskoj. Uz domaćine tu su i neugodni Portugalci te Tunis. Dva najbolja ići će u Japan.

Vaterpolisti će vizu za Igre loviti u Nizozemskoj. Protivnici će biti Njemačka, Rusija, Nizozemska, Argentina i predstavnik Azije. Najbolje četiri momčadi iz svake skupine igrat će četvrtfinale. Pobjednici će u polufinale, a tri prvoplasirane reprezentacije idu u Tokio.

I košarkaši žele na Olimpijske igre, a na kvalifikacijskom turniru u Splitu morat će preko Brazila i Tunisa. Ako prođemo skupinu protivnici nam mogu biti Njemačka, Rusija ili Meksiko. Najbolje dvije momčadi idu u polufinale, a samo pobjednik turnira u Tokio.

"Ja vjerujem da će se oni isto kvalificirati, mi računamo da bi u Tokiju imali između 90 i 105 sportašica i sportaša", optimistično će Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

A među njima će po prvi put u karijeri biti Kristina Tomić, djevojka koja dolazi iz taekwondoa, sporta koji nam je već donio tri olimpijske medalje.

Rio je donio rekordnih 10 medalja

"Reći ću samo da mi više nije cilj otići tamo izletnički kao turist već nešto napraviti tamo", samouvjereno kaže Kristina.

Forma će igrati veliku ulogu, a isto vrijedi i za bacača kugle Filipa Mihaljevića koji želi samo jedno - Tokio dočekati zdrav.

"Bacanje kugle je otišlo u nebesa u zadnje dvije, tri godine, ali polako se priključujem najboljima na svijetu i nadam se ulasku u finale."

U Riju su hrvatski sportaši osvojili rekordnih deset medalja. Podvig je to kojeg će biti jako teško dostići, no naši su sportski heroji puno puta dosad pokazali da se ne boje izazova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider