Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Ključna utakmica s Grčkom"

Hrvatska brani naslov: Malo Europsko prvenstvo ovog vikenda na Savi

U Zagrebu se od petka do nedjelje održava drugo izdanje Europa kupa. Prvo je osvojila Hrvatska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vaterpolske reprezentacije Crne Gore, Grčke, Italije, Mađarske, Rusije, Srbije, Španjolske i Hrvatske borit će od 5. do 7. travnja na bazenu Mladosti na Savi za titulu pobjednika Europa kupa.

"Mi želimo obraniti naslov pobjednika ovog natjecanja kojeg smo lani osvojili u Rijeci, a da bi to ostvarili prvo moramo sutra pobijediti reprezentaciju Grčke jer ako to ne uspijemo morati ćemo se zadovoljiti borbom za poredak od petog do osmog mjesta i time izgubiti i mogućnost plasmana na završni turnir Svjetske lige koja će se od 18. do 23. lipnja održati u Beogradu", rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

Spremni i Fatović i Bijač

Po njegovim riječima svi su igrači spremni i maksimalno fokusirani na utakmicu s Grčkom.

"Naš prvi vratar Marko Bijač imao je posljednjih dana temperaturu, ali će se i on i Loren Fatović, koji je zadobio povredu oka na posljednjem sparing treningu s reprezentacijom Crne Gore, sigurno naći na popisu 13 igrača koji će biti u u zapisniku utakmice protiv Grčke, a koja će dvojica ispasti dozvolite da to prvo priopćim reprezentativcima", kazao je Tucak.

Bušlje: Bolji smo od Grka

Grčke reprezentativce dobro poznaje kapetan hrvatske reprezentacije Andro Bušlje koji posljednijih godina nastupa u kapici aktualnog prvaka Europe grčkog Olympiacosa.

"Najveća prednost Grčke je njihova uigranost jer većinu reprezentacije sačinjavaju moji suigrači iz Olympiacosa, ali ukoliko mi ozbiljno uđemo u utakmicu mislim da možemo pobijediti jer smo objektivno kvalitetnija reprezentacija", rekao je Bušlje koji smatra da nova pravila koja će se po prvi put primijeniti na turniru u Zagrebu ne bi trebala biti presudna.

U nedjelju ždrijeb Svjetskog prvenstva

Izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić izrazio je zadovoljstvo što će Zagreb biti domaćim osam ponajboljih europskih, a to znači i svjetskih vaterpolskih reprezentacija.

"Posljednji put smo bili domaćini velikog vaterpolskog događaja u Zagrebu 2010. godine kada smo osvojili titulu prvaka Europe, a uvjeren sam da ćemo uz podršku navijača po drugi put možemo osvojiti i naslov pobjednika Europa kupa" kazao je Bukić koji je najavio da će se u sklopu ovog natjecanja u nedjelju, 7. travnja, u 12 sati u hotelu Westin održati i ždrijeb za Svjetsko prvenstvo koje će ovog ljeta održati u Južnoj Koreji.

Primjenjivat će se nova pravila

Na utakmicama Europa kupa u Zagrebu po prvi put će se primijeniti nova pravila na koje će se morati navići najprije igrači i suci, a onda i gledatelji. Najveće novine su da drugi napad nakon isključenja i kornera neće više trajati 30 nego 20 sekundi te da izvođač kornera više ne mora dodavati loptu suigraču nego može krenuti u akciju ili tući na gol. Isto tako odsad će se izvan šest metara iz slobodnog udarca moći izravno tući na gol, izmjene će se moći obaviti na bilo kojem dijelu terena, a glavna intencija novih pravila je veće zaštita napadača kako bi se štitila dinamika i ljepota igre.

Njegov kolega po funkciji iz LENA-e Gianni Lonzi iz Italije ne vidi velikih problema u činjenici da će vaterpolisti završnicu Europa kupa igrati po jednim pravilima, a onda nastaviti natjecanje u Ligi prvaka po starim pravilima.

"Ovo je prijelazno razdoblje i mi sigurno idemo u primjenu novih pravila ali smo mi u europskom udruženju odlučili da sva natjecanja koja smo započeli po starim pravilima po njima i završimo, a da nova pravila primjenjujemo od početka budućih natjecanja", kazao je Lonzi koji je uvjeren da će nova pravila u mnogome pridonijeti dinamičnosti vaterpola.

U četvrtfinalu u petak igrat će Mađarska - Crna Gora (15 sati), Španjolska - Srbija (16.45), Italija - Rusija (18.30) i Hrvatska - Grčka (20.15). Polufinala i utakmice za razigravanje poraženih na rasporedu su u subotu, a finale te utakmice za poredak u nedjelju. Ako u prvom nastupu svladaju Grčku, suparnik izabranicima Ivica Tucaka u borbi za finale bit će bolji iz ogleda Španjolske i Srbije.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider