Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

'Hrvatska je u Faka u tri godine uložila 100 tisuća eura!'

Teški dani su ispred mirnog Mrkopaljca. Može li se njegov veliki talent sačuvati u Hrvatskoj?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop kaže kako za njega uopće nema priče o tome za koga će Jakov Fak nastupati u budućnosti. Iako se sam Fak ljuti što mediji uopće o tome raspravljaju, hrvatske građane itekako zanima hoće li mladi Goranin početi nastupati za susjednu Sloveniju.

Jakov se ne razbacuje nekim lažnim domoljubljem kao neki, no istina je da Slovenija nije jedina zemlja gdje se može razvijati i trenirati

>> Fakov trener: Ne postane li Slovenac neće više trenirati s nama!

Fakovi razlozi velike dvojbe su jasni: u Hrvatskoj nema konkurenciju koja bi ga 'vukla' na treninzima, trener mu je ujedno i trener slovenske reprezentacije, a u Sloveniji postoji i kamp gdje može brže i bolje razviti svoj veliki talent.

No, je li to stvarno dovoljan razlog da netko zamijeni domovinu? Ovisi kako netko gleda na te stvari. Jakov se ne razbacuje nekim lažnim domoljubljem, no istina je da Slovenija nije jedina zemlja gdje se može razvijati i trenirati. Ipak, jedino Slovenci ga zbog toga žele vidjeti pod svojom zastavom. Istina je da mu rad s njima uvelike pomaže da ostvari ciljeve, no nije ni Hrvatska malo uložila.

'Fak nije u programu HOO-a od jučer, već zadnje tri godine. Nakon bronce na SP-u dogurao je statusa olimpijskog kandidata, a u posljednje tri godine u Jakova je uloženo 100 tisuća eura. Je li to malo ili puno, stvar je procjene, ali i objektivnih mogućnosti', kaže Josip Čop za Sportske novosti.

Sam Fak je od 2007. godine dobio 360 tisuća kuna kao stipendist HOO-a te od Vlade RH-a za postignute uspjehe. Nakon olimpijske bronce javili su se novi sponzori, no hoće li oni biti dovoljni vidjet ćemo. Čop tvrdi da HOO radi sve kako bi animirao nove sponzore koji bi se uključili u njegovo finaciranje.

Jakovu je teško, vidi se da ima želju nastupati za domovinu, s kuće mu visi hrvatska zastava koju je postavio njegov otac, no najbliži ga razumiju ukoliko njegov izbor bude Slovenija. On prije svega ne želi da mu talnet ne bude maksimalno iskorišten.

Koliko će njegov eventualan odlazak u Sloveniju razumjeti i ostatak Hrvatske, nije baš sigurno...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider