Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Samo dvije medalje

Sydney 2000: Zlatni Pešalov i brončani veslači spasili čast Hrvatske

Olimpijske igre u Sydneyju bile su treći izazov samostalne Hrvatske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatsko izaslanstvo činila je skupina od 91 sportaša (23 sportašice) koji su se natjecali u 12 sportova: atletici, dizanju utega, jedrenju, kajaku/kanuu, odbojci, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu, taekwondou, tenisu, vaterpolu i veslanju. Osvojene su dvije medalje (zlatna i brončana) što je Hrvatsku svrstalo na 48. mjesto od 80 zemalja osvajača medalja. Hrvatsku je zastavu na svečanom otvorenju Igara nosio stolnotenisač Zoran Primorac, a u službenom izaslanstvu bilo je 146 osoba.

Bolji početak Igara nije se mogao niti zamisliti jer je već drugi dan na programu dizanja utega u Convention Centru bio jedan od najzanimljivijih ogleda u kategoriji do 62 kilograma. U toj kategoriji je, naime, nastupio trostruki olimpijski pobjednik i najslavniji dizač današnjice Turčin Naim Sulejmanoglu, koji je u Sydney došao po četvrto olimpijsko zlato. Vjerojatno bi se slavni Turčin i upustio u borbu za medalje da ga naš Nikolaj Pešalov nije taktički nadmudrio.

Pešalov iznenadio svijet

Naime, u trzaju je Pešalov najavio početnu težinu od 140 kg da bi je, izlazeći na podij, povećao na 145. Time je prisilio Sulejmanoglua da i on podigne težinu na 142,5 kg, ali je nije uspio podići ni iz trećeg pokušaja, za razliku od Pešalova, koji je u prvom pokušaju s lakoćom digao 145 kg. Tako se Nikolaj oslobodio najopasnijeg konkurenta, koji nije samo ostao bez medalje, nego i bez plasmana na Olimpijskim igrama. Sulejmanoglu je iz Sydneyja otišao i poražen i posramljen - morao je zaključiti sjajnu karijeru i zauvijek otići u sportsku mirovinu. No, u konkurenciji je ostao odličan Grk Leonidas Sabanis, koji je s lakoćom podigao 147,5 kg. Pešalov je odgovorio sa 150 kg, težinom koju u drugom pokušaju nije uspio podići. Uspio je u posljednjem pokušaju, te je poveo i praktički osigurao najsjajnije odličje. Odlično pripremljen i motiviran, Pešalov više nije mogao ispustiti veliku prednost jer je dizanje izbačajem "pitanje tehnike".

Kad je u toj tehnici Nikolaj podigao 175 kg, definitivno je osigurao zlatno odličje i u biatlonu s 325 kg izjednačio svjetski rekord. Kako su mu ostala još dva pokušaja, Pešalov je najavio težinu od 185 kg - što je tri puta više od njegove težine - koju nije uspio podići. No za "utjehu" mu je ostalo zlatno olimpijsko odličje, jedino koje mu je nedostajalo u bogatoj zbirci, a osvojio ga je sa 7,5 kg prednosti prema drugoplasiranom Grku Sabanisu i trećeplasiranom Bjelorusu Oleščuku.

Osmerac uzeo broncu

Zlatno odličje Pešalova podiglo je raspoloženje u hrvatskoj olimpijskoj ekspediciji, ali unatoč očekivanjima i nizu dobrih nastupa, naši sportaši nisu (odmah) uspjeli osvojiti još koje odličje. Nadu je podgrijao sjajan nastup našeg osmerca, koji je u kvalifikacijama kraljevske veslačke discipline potukao sve konkurente i na briljantan način, izravno, izborio ulazak u finale. Već je i nastup u finalu olimpijskog turnira u najelitnijoj veslačkoj disciplini bio velik uspjeh za veslače iz jedne, i u veslačkom smislu, male zemlje.

No tako nisu razmišljali izabranici trenera Igora Čulina, koji su devetog, posljednjeg dana veslačkih natjecanja na jezeru Penrithu odlučili dati sve od sebe. U zadnjoj disciplini veslačkog programa naš je osmerac sjajno krenuo i u zaveslaj pratio sjajnu posadu Velike Britanije, u kojoj je bio i Hrvat Luka Grubor. Naši su veslali snažno i skladno, a na polovici staze gotovo su se poravnali s Britancima. Na 1500 metara zaostajali su za Britancima gotovo dvije sekunde, ali su imali sekundu i pol prednosti pred drugoplasiranim Australcima, koji su zajedno s Talijanima povećali broj zaveslaja. Naši su se sjajno odupirali. U završnici ih je pretekao australski osmerac, ali su posljednjim zaveslajima uspjeli odoljeti talijanskom naletu, osvojiti brončanu medalju i ostaviti iza sebe veslačke velesile Italiju, SAD i Rumunjsku.

U brončanome hrvatskom osmercu bili su: Igor Francetić, Igor Franković, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Krešimir Čuljak, Igor Boraska, Branimir Vujović i kormilar Silvije Petriško.

Hrvatski sportaši koji su nastupili na OI u Sydneyu:

Atletika: Frano Bakarić, Tihomir Buinjac, Ivana Brkljačić, Stevimir Ercegovac, Siniša Ergotić, Nino Habun, Andraš Haklić, Darko Juričić, Slaven Krajačić, Dragan Mustapić, Ivica Nekić, Kristina Perica, Elvis Peršić, Blanka Vlašić, Dejan Vojnović, Branko Zorko

Dizanje utega:Nikolaj Pešalov

Jedrenje: Mate Arapov, Toni i Ivan Bulaja, Karlo Kuret

Kajakaštvo: Danko Herceg, Andrej Glücks, Nikica Ljubek, Dražen Funtak

Odbojka: Marija Anzulović, Elena Čebukina, Patricija Daničić, Biljana Gligorović, Vesna Jelić, Barbara Jelić, Gordana Jurcan, Ana Kaštelan, Nataša Leto, Marijana Ribičić, Beti Rimac, Ingrid Siscovich

Plivanje: Vanja Rogulj, Marijan Kanjer, Ivan Mladina, Duje Draganja, Alen Lončar, Gordan Kožulj, Marko Strahija, Sandro Tomas, Smiljana Marinović, Petra Banović, Miloš Milošević, Marijana Šurković, Lovrenco Franičević, Tinka Dančević, Krešimir Čač

Stolni tenis: Eldijana Aganović, Tamara Boroš, Andrea Bakula, Zoran Primorac

Streljaštvo: Mladenka Malenica, Roman Špirelja

Taekwondo: Nataša Vezmar

Tenis: Iva Majoli, Silvija Talaja, Goran Ivanišević,Ivan Ljubičić, Mario Ančić

Vaterpolo: Samir Barač, Alen Bošković, Elvis Fatović, Igor Hinić, Ivo Ivaniš, Vjekoslav Kobešćak, Ognjen Kržić, Višeslav Sarić, Mile Smodlaka, Dubravko Šimenc, Siniša Školneković, Ratko Štritof, Frano Vićan

Veslanje: Ivan Jukić, Tihomir Jarnjević, Ninoslav Saraga, Oliver Martinov, Igor Boraska, Tihomir Franković, Krešimir Čuljak, Igor Francetić, Branimir Vujević, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin i kormilar Silvijo Petriško


Donosimo podatke o nastupu hrvatskih sportaša na XXVII. olimpijskim igrama održanima u Sydneyu od 15. rujna do 1. listopada 2000. prema službenim podacima HOO-a.

- broj sudionika: 10.651 (4069 žena i 6582 muškaraca)

- broj zemalja sudionica: 200

- broj sportova: 28

- broj disciplina: 300

- Igre je otvorio: glavni guverner Australije Sir William Deane

- olimpijski plamen: atletičarka Cathy Freeman

- olimpijska prisega sportaša: hokejašica na travi Rechelle Hawkes

- olimpijska prisega sudaca: vaterpolski sudac Peter Kerr

- gradovi protukandidati: Peking, Berlin, Istanbul i Manchester

- novinari: 16.033 (5298 iz tiska i 10.735 iz elektronskih medija)

- volonteri: 46.967

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider