Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Neobična priča

VIDEO Saša Lugonjić u faveli Rija koja je posebna za Hrvatsku

Reporter Nove TV Saša Lugonjić bio je jednoj od 600 favela Rio de Janeira koja se zove - Vila Croacia.

Na siromašnom sjeveru domaćina Olimpijskih igara Rio de Janeira smjestila se Vila Croacia - jedna od 600 favela i čarobnog i okrutnog velegrada. Ipak, ova je po nečemu za nas posebna.

Na lokalnom igralištu dočekala nas je hrvatska zastava i dječaci u poznatim dresovima.

"Momčad Vila Croacia osnovana je 1986. godine, te je postala dio nogometnog prvenstva favela. U tom natjecanju igrao je i Eduardo Da Silva, kao i neki kasniji brazilski reprezentativci. 2006. godine zbog nedostatka sredstava projekt je zaustavljen, no ponovno je nastavljen 2013. I s ponosom nosimo hrvatske boje", otkrio je Diogo Raymundo, trener momčadi Vila Croacia.

A sve je počelo još 60-ih godina prošlog stoljeća kada je hrvatski svećenik Damian Rodin ovdje otvorio dvije škole za siromašnu djecu. Jednu je nazvao Brasil - Croacia, a njemu u čast nastalo je ime Vila Croacia.

Predsjednik projekta Vila Croacia je Geraldo Sergio Raymundo koji pojašnjava:

"Za projekt Vila Croacia zadužen je moj sin, a temelje svega postavio je pater Damian koji je ovdje osnovao dvije fondacije i otvorio dvije škole. Zanimljivo, svaka favela u susjedstvu ima svoje ima, ali kada se o njima govori zajednički naziva ih se Vila Croacia."

Modrić im je najdraži, a Eduarda smatraju svojim

U četiri dobne kategorije nogometne momčadi Vila Croacia igra čak 120-ero djece. Glavni cilj projekta je da ih se makne s ulice, te im se omogući sretnije djetinjstvo.

"Uživam što igram za Vila Croaciju. Volim nogomet", ushićeno će jedan dječak.

"Gledao sam Hrvatsku i navijao za nju na Euru", nadovezao se drugi.

Ne morate ni pitati tko im je najdraži hrvatski nogometaš.

"Luka Modrić", gotovo u glas će.

Eduarda, naravno, doživljavaju svojim. Dudu ih je prije godinu i pol dana i posjetio, te učinio neizmjerno ponosnima.

"Eduardo nas je posjetio nakon Svjetskog prvenstva. Održao je staro obećanje da će nas posjetiti. Donio nam je hrvatske dresove, a i djeca i ja bili smo presretni zbog njegovog dolaska", kaže trener Raymundo.

U srijedu stižu u hrvatsku kuću

Vila Kennedy, u kojoj je odrastao Eduardo, nedaleko je Vile Croacia. Koliko je cijelo naselje opasno govori činjenica da su našeg snimatelja odmah upozorili da kameru drži okrenutu samo prema terenu.
Sve utakmice ovi mali Brazilci igraju u hrvatskim dresovima, a svugdje ih prati i hrvatska zastava koju je sašila trenerova majka.

"Nemamo nikakvu potporu, za sve se moramo snalaziti sami. Najteže nam je nabaviti hrvatske dresove, jer njih je u Rio de Janeiru teško kupiti. Mi ovdje igramo zbog ljubavi i povezanosti s Vila Croacijom", ističe Diogo Raymundo.

U srijedu će biti gosti Hrvatskog olimpijskog odbora u hrvatskoj kući i tada će im biti poklonjeni novi dresovi. Nitko drugi iz Hrvatske nije ih se sjetio...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider