Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
zaslužili su to

Olimpijske igre: Pripremite se za besane noći s hrvatskim košarkašima u Riju

Hrvatska košarkaška reprezentacija na blistav je način ostvarila plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiro nakon što je osvojila kvalifikacijski turnir u Torinu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski košarkaši po četvrti put su ostvarili plasman na Olimpijske igre. Što je odličan uspjeh, s obzirom na posljednji Eurobasket i razočaravajući poraz od Češke u osmini finala nakon kojeg je rijetko tko vjerovao u takav scenarij. No, košarkaši su dobili još jednu priliku i objeručke je prihvatili. Ovaj put pokazali su kako u njima ima dovoljno žara i kako mogu izgledati kao momčad. Unatoč brojnim otkazima i skraćenoj rotaciji.

Zadnji put Hrvatska je nastupila na OI u Pekingu 2008. godine, kada je osvojila šesto mjesto. Najbolji rezultat datira još iz Barcelone 1992. i čuvenog finala s originalnim Dream Teamom, koji je ujedno i najveći uspjeh hrvatske košarke. Danas je tako nešto teško očekivati, ali ova reprezentacija može se pohrvati sa svakime osim neprikosnovenim Amerikancima. Barem u to vjerujemo nakon viđenog u Torinu.

Na kvalifikacijskom turniru pali su Grci i domaćini Talijani u neizvjesnoj završnici. Bila je to velika borba za jedno mjesto koje vodi u Rio, a hrvatski reprezentativci su prvenstveno obranom vratili Hrvatsku tamo gdje joj je i mjesto. Na najjači košarkaški turnir svijeta. Njihova borbenost bila je za svaku pohvalu i barem djelomično vratila vjeru u reprezentaciju.

Bogdanović je još jednom potvrdio da je glavna napadačka snaga i najbolji hrvatski igrač. Uz njega je najviše vukao Dario Šarić, koji je proglašen MVP-jem turnira i sve više se promeće u vođu. Ali i ostali su dali svoj obol. Simon je briljirao poput španera starog kova, dok je Darko Planinić sve ugodno iznenadio. Nakon što je dobio naknadni poziv i uskočio na deficitarno mjesto centra, brzo je postao važan faktor u Petrovićevim planovima.

Aco je dobro posložio momčad i sjajno pripremio utakmice. Hrvatska je taktički nadigrala Grčku i Italiju te se s razlogom ima pravo nadati novim podvizima. Dobra stvar je što se izbornik odlučio u Rio povesti istih 12 igrača koji su prošli i kvalifikacije. Bez obzira što bi pokojom promjenom ojačao rotaciju, ali ovako je zadržao koheziju momčadi. To su uostalom htjeli i sami igrači.

Međutim, nema puno mjesta za euforiju. Hrvatska je u Riju smještena u vrlo zahtjevnu i izazovnu skupinu u kojoj praktično neće imati ni jednu laganu utakmicu. Ipak, bude li voljni moment i priprema utakmica na torinskom nivou, četvrtfinale ne bi trebalo biti nedostižno. Samo da se izbjegne četvrto mjesto i sudar sa SAD-om. Zajedno s Hrvatskom u skupini B još su europski prvak Španjolska, domaćin Brazil, Argentina, Litva i Nigerija, a dalje idu četiri reprezentacije.

Popis igrača za Olimpijske igre:

Bojan Bogdanović – Brooklyn Nets
Dario Šarić – Philadelphia 76ers
Roko Leni Ukić – Pallacanestro Cantu
Kruno Simon - EA7 Emporio Armani Milano
Miro Bilan – Cedevita
Mario Hezonja – Orlando Magic
Rok Stipčević – Dinamo Sassari
Filip Krušlin – Cedevita
Luka Babić – Cedevita
Željko Šakić - Cibona
Marko Arapović – Cedevita
Darko Planinić - Laboral Kutxa Baskonia

RASPORED UTAKMICA (po našem vremenu):

1. kolo: Hrvatska - Španjolska (7. kolovoza u 00:00)
2. kolo: Argentina - Hrvatska (10. kolovoza u 03:30)
3. kolo: Brazil - Hrvatska (11. kolovoza u 19:15)
4. kolo: Hrvatska – Nigerija (14. kolovoza u 03:30)
5. kolo: Litva - Hrvatska (16. kolovoza u 03:30)

Četvrtfinale: 17. kolovoza
Polufinale: 19. kolovoza
Za treće mjesto: 21. kolovoza
Finale: 21. kolovoza

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider