Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
dominantni amerikanac

Kljaković Gašpić ispustio odličje: Ponovio se London. Želim se odmoriti

Ivan Kljaković Gašpić nije uspio osvojiti brončanu medalju na Olimpijskim igrama u klasi Finn...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Dao sam maksimum snage i onoga što znam, ali se eto ponovio London otprije četiri godine", kazao je nakon osvojenog petog mjesta u Finnu na OI Ivan Kljaković Gašpić.

Hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić nije uspio obraniti treće mjesto koje je držao uoči finalnog plova u klasi Finn. Kljaković-Gašpić bio je posljednji u plovu za medalje, dok je njegov konkurent za broncu, Amerikanac Caleb Paine, slavio i uzeo tu medalju.

Kljaković Gašpić osvojio je u konačnici peto mjesto u klasi Finn, nakon što je u utorak u plovu za odličja bio posljednji što ga je koštalo 20 bodova.

Naš jedriličar bio je treći uoči plova za odličja. Imao je veliki zaostatak od 37 bodova za vodećim Britancem Gillesom Scottom, koji je osigurao zlato, dok mu je drugi Slovenac Vasilij Žbogar bježao 13 bodova. S druge strane, prednost našeg jedriličara pred Amerikancem Calebom Paineom i Šveđaninom Maxom Salminenom bila je pet bodova.

Na kraju Britanac Gilles Scott uzeo je zlato, Slovenac Vasilij Žbogar osvojio je srebro, a Amerikanac Caleb Paine, koji pobijedio u plovu za odličja, uzeo je broncu.

"Startao sam vrlo dobro i odlučio sam odabrati desnu stranu regatnog polja na kojoj sam mislio da je bilo više vjetra. Nažalost, Amerikanca je poljubila sreća na drugoj, lijevoj strani na kojoj je bio bolji vjetar i uzeo mi je broncu. Cijelu regatu sam odvozio dobro, a na kraju mi je falilo sreće u završnici. Rezultati mojih suparnika su se u zadnjim plovovima tako posložili da mi ništa nije išlo na ruku", kazao je Kljaković Gašpić "Bambi".

Prethodno je Tonči Stipanović uzeo srebrnu medalju u klasi Laser, i time je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja.

Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne.

Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

"Na ove Igre sam stigao sa pripremama navrat-nanos i zapravo sam do prilike za medalju došao isključivo zahvaljujući svom iskustvu. Četiri godine čekamo priliku za odličje i četiri godine smo mukotrpno radili. Zahvaljujem svom malom timu, žao mi je danas bilo i Tončija Stipanovića što nije uzeo zlato, malo sam krajičkom oka gledao Laser prije našeg starta. Imamo prvu medalju, a nadam se da će Fantela i Marenić uzeti drugu. Ja nažalost, nisam uspio. Sad jedino želim otići kući i odmoriti, a onda ću odlučiti o budućnosti, hoću li nastaviti u klasi Finn", kazao je 32-godišnji Splićanin, koji je i na Olimpijskim igrama u Londonu bio peti.

Ovo je ovo treći nastup Kljakovića Gašpića na Olimpijskim igrama u svojoj klasi Finn - u Pekingu je bio osmi, a u Londonu prije četiri godine peti. U proteklih 10-ak godina ponajbolji je europski jedriličar u Finnu - trostruki je europski prvak, jednom je bio srebrni, a dvaput brončani na europskim smotrama.

Što se tiče svjetskih prvenstava, najbolji rezultat mu je srebro osvojeno prije dvije godine u Santanderu, a ima i broncu iz 2009.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider