Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ništa još nije izgubljeno

S njima jednostavno ne može bez živciranja

Još jedno afričko razočaranje za hrvatske košarkaše zakompliciralo je situaciju u skupini B, ali i ostavilo izabranike Ace Petrovića u poziciji da sami odlučuju o svojoj sudbini.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon Senegala 2014., došla je i Nigerija 2016. Mogli bismo reći kako bi Hrvatska imala popriličnih problema na prvenstvu Afrike, jer obje reprezentacije pokazale su kako imaju igru na koju se nije mogao naći odgovor. Znalo se da utakmica s Nigerijom nosi nekoliko zamki. Radi se o momčadi koja nema izrazitih zvijezda, ali ima školovanih i atletski vrlo moćnih igrača koji nerijetko znaju ispasti iz okvira i pomalo divljom igrom stvoriti probleme.

Upozoravali su hrvatski košarkaši kako se ne smije ponoviti Senegal, no stigao je praktično identičan scenarij. Nigerijci su nadigrali Petrovićeve izabranike i dominacijom u skoku te neočekivano visokim postotkom šuta za tri poena došli do prve pobjede na Igrama. U nezgodnom trenutku za Hrvatsku, koja još uvijek ovisi sama o sebi, no ukoliko želi u četvrtfinale i tamo izbjeći Amerikance, morat će pobijediti Litvu. Možda pomogne i Brazil ako u utakmici koja se igra ranije pobijedi afričkog prvaka i tako Hrvatskoj barem osigura mjesto među osam najboljih.

No, ukoliko Nigerija dođe do pobjede, što nije nemoguće, bit će izrazito teško s Litavcima. Hrvatska je izgubila jedinu utakmicu u kojoj je imala ulogu favorita i imperativ pobjede. Iako nije potpuno razočarala. Istina da to nije bila igra koju smo dosad gledali i dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Ušlo se u ritam Nigerije i izgubila se kontrola skoka. Kad su noge postale teške, a Bogdanović usamljen u napadu, na naplatu je stigao dobar šuterski dan protivnika. Naime, Nigerija je pogodila nestvarnih 17 trica, ali dosta njih iz drugog napada.

Hrvatska je dobro otvorila utakmicu, vidjelo se da je ozbiljno shvatila protivnika, no kola su ubrzo počela ići nizbrdo. Doduše, momci se nisu predavali do zadnje minute, ali ovaj put nisu imali snage za preokrenut. I to je ono na što se treba obratiti pažnja. Bogdanović ne može sam nositi momčad cijeli turnir, mora mu se još netko priključiti u napadu, dok će regeneracija biti od iznimne važnosti. Teško je igrati obranu na visokom nivou sa samo osam igrača u ozbiljnoj rotaciji. Znamo da Aco nema puno opcija, možda je i ovdje mogao neke stvari drugačije napraviti, ali morat će negdje riskirati.

Ova reprezentacija je već sada pokazala puno i nije se osramotila. Nemojmo zaboraviti, Nigerija je i Španjolsku i Litvu držala u neizvjesnosti. To nije tek tamo neka momčad koju će svi natamburati. Naravno, nije ni netko od koga bi trebalo strepiti. Međutim, Igre i dosadašnji rezultati su pokazali da nema lake utakmice. Nigeriju treba što prije zaboraviti, jer protiv Litve slijedi novo živciranje. Ni jedna dosad nije mogla proći bez toga.

Duboko vjerujemo kako će hrvatski košarkaši smoći snage i odigrati barem još jednu veliku utakmicu. Nakon svega, bilo bi šteta da odu kući prije četvrtfinala. Pa i prilike da se potuku s jednom od tri reprezentacije protiv koje imaju izgleda za polufinale. Susret sa SAD-om značio bi i kraj olimpijske priče. One koja je pokazala da Hrvatska ima budućnost, ali da bi se stvorio kult reprezentacije i vratila vjera ljudi, nužan je i rezultat. Zato ništa još nije izgubljeno. Poraz boli, ali tko ga nije doživio na Igrama. Pa jedan Brazil i Španjolska vise za četvrtfinale, a Srbija je četvrta u svojoj skupini.

Dobra vijest je što Hrvatska očito igra najbolje protiv najjačih. A Litva to definitivno jest. No, Španjolska ju je demolirala 50 razlike i sigurno joj malo poljuljala samopouzdanje. Pristupom kao protiv Furije i Brazila, ali i zadnjom četvrtinom protiv Argentine, uvjerenja smo kako će konačan ishod biti pozitivan. Posebno će trebati podignuti obranu i kontrolirati skok, dok se u napadu ne smije sve svesti na šut i izolaciju Bogdanovića. Litavci su fizički moćni i igraju s više igrača u rotaciji, ali nemaju pojedince poput Babe i Šarića.

Hrvatska nije rekla zadnju riječ. Vidi se da momci imaju želju, samo da ostanu mirni i koncentrirani do kraja. Nemojte ih previše kritizirati, do prije mjesec dana nitko nije ni računao na njih. Svakom se može dogoditi loš dan, a oni neka poginu na parketu zadnjih 40 minuta i nitko im neće moći ništa reći. Srce i kvalitetu imaju, a samo jedna pobjeda dijeli ih od toga da već ovo ljeto dobiju priliku pisati povijest.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider