Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
treća hrvatska medalja

Martin osvojio SREBRO u epskoj utrci u kojoj su odlučile tisućinke!

Hrvatski veslač Damir Martin osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska ima i treću medalju na Olimpijskim igrama u Riju. Damir Martin osvojio je SREBRO u samcu i tako osvojio drugu medalju za hrvatsko veslanje na ovim i peto ukupno na Igrama u svih pet disciplina.

Vidjeli smo nevjerojatan fotofiniš, kakav se inače viđa u atletici, u kojem su Mahe Drysdale iz Novog Zelanda i naš Damir Martin ušli u cilj s istim vremenom 6:41.34! U TV prijenosu prvo je pobjednikom proglašen Martin da bi nakon nekoliko minuta pobjednikom bio proglašen Novozelanđanin.

I kad su već svi mislili kako će oba veslača postati osvajači zlatnog odličja, Martin je ipak proglašen srebrnim unatoč u stotinku istom vremenu. Organizator je zbog izjednačene utrke u obzir morao uzeti tisućinke što se u veslanju zbilja jako, jako rijetko događa. Naš veslač ostao je bez zlata za nevjerojatnih pet tisućinki!

Bila je to jedna od najnevjerojatnijih utrka u povijesti skifa na Olimpijskim igrama, a najbolje o samoj utrci govori podatak kao su i Drysdale i Martin srušili olimpijski rekord.

Martin je krenuo snažno u finalnu utrku, vodio je prvih 1300 metara da bi ga tada pretekao Drysdale koji je sjajno odvezao središnji dio utrke. Uoči posljednjih 500 metara Drysdale je imao 80 stotinki prednosti u odnosu na Martina, da bi 28-godišnji Vukovarac sjajno finiširao i u posljednjim se metrima izjednačio s Drysdaleom, da bi o naslovu odlučivao foto-finiš.

Na dodjeli medalja naš veslač nije bio nimalo razočaran već naprotiv, slavio je kao da je zlatni i to je i zaslužio. Pomrsio je račune brončanom trostrukom uzastopnom svjetskom prvaku Čehu Ondreju Syneku koji je bio favorit uz Novozelanđanina.

Podsjetimo, u četvrtak su braća Sinković uzeli zlatnu medalju u dvojcu na pariće.

Damir Martin bio je član hrvatskog četverca na pariće s braćom Martinom i Valentom Sinkovićem, te Davidom Šainom, koji je u Londonu osvojio olimpijsko srebro uz dva svjetska zlata iz 2010. i 2013., da bi od početka sljedeće godine krenuo s nastupima u samcu. U toj je disciplini osvojio naslove europskog prvaka prošle godine u Poznanu i ove godine u Brandenburgu.

Martinovo srebro peta je veslačka medalja za Hrvatsku na olimpijskim igrama od samostalnosti, a druga u Riju nakon zlata braće Sinković u dvojcu na pariće. Ranije su naši veslači osvojili broncu u osmercu u Sydneyu 2000., srebro u dvojcu bez kormilara u Ateni 2004., te srebro u četvercu na pariće u Londonu 2012.

REZULTATI FINALA:

1. Mahe Drysdale (NZ) 6:41.34
2. DAMIR MARTIN (HRV) 6:41.34
3. Ondrej Synek (Češ) 6:44.10
4. Hannes Obreno (Bel) 6:47.42
5. Stanislav Ščarbačenija (Bje) 6:48.78
6. Angel Fournier Rodriguez (Kuba) 6:55.90

Sve medalje Damira Martina:

- Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. - samac - srebrna medalja

- Olimpijske igre u Londonu 2012. – četverac na pariće – srebrna medalja

- Svjetsko prvenstvo Karapiro Lake, Novi Zeland 2010. – četverac na pariće – zlatna medalja

- Svjetsko prvenstvo Bled, Slovenija 2011. – četverac na pariće – brončana medalja

- Svjetsko prvenstvo Chungju, Južna Koreja 2013. – četverac na pariće – zlatna medalja

- Europska prvenstvo Montemoro Velho, Portugal 2010. – četverac na pariće – srebrna medalja

- Europska prvenstvo Varese, Italija 2012. – samac – srebrna medalja

- Europska prvenstvo Poznanj, Poljska 2015. – samac – zlatna medalja

- Europsko prvenstvo Brandenburg, Njemačka 2016. – samac – zlatna medalja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider