Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Ljepša mi je srebrna'

HOO uložio žalbu na Martinovu utrku, ali od toga nažalost neće biti ništa

Hrvatska se ne miri sa srebrom Damira Martina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je u šokantnoj završnici u fotofinišu Damir Martin izgubio zlatnu medalju, Hrvatski olimpijski odbor uložio je žalbu. Dan poslije reagirao je i sam Martin, a mi smo za mišljenje pitali i sudačke eksperte.

Nakon šokantne završnice u kojoj je Damiru Martinu zlatnu medalju odnijelo pet tisućinki, Hrvatski olimpijski odbor uložio je žalbu pred Međunarodnim olimpijskim odborom.

Traže da neovisni stručnjaci analiziraju cijelu video snimku, i foto finiš same utrke. Dan poslije najiscrpljujuće utrke u životu, Damir Martin sportski prihvaća rasplet i osvojeno srebro.

Martin: Iskreno, ljepša mi je srebna nego zlatna medalja

"Meni je ovo dovoljno da se priča da je srebro zlatnog sjaja. Ljepša mi je ova srebrna medalja, iskreno. Ne bi se žalio, ali ne bi promijenilo moje emocije koje su doživjele vrhunac", priznao je Damir.

Svemu unatoč, analizu žele i Damirov trener i predsjednik veslačkog saveza Branimir Bašić.

Mi smo za mišljenje tražili i sudačke eksperte. Slavko Mezdjić međunarodni je veslački sudac posljednjih 19 godina i tvrdi - fotofiniš nikada ne griješi, pogotovo ne ovaj, koji je rađen po najnaprednijoj tehnologiji.

'Srce mi je skoro puklo od tuge'

"U fotofinišu prvo, vam je slika izdužena, zato jer fotofiniš je statički a čamci su u kretanju, nije ona slika statička koju vi gledate. Slika je nerealna, ali je točna. Da, točna, jer fotofiniš vam snima 1000 snimaka u sekundi."

Mezdjić smatra da hrvatska žalba, nažalost, nema nikakve šanse.

"Istu ovu sliku će dobiti svaki neovisni vještak. Svaki neovisni, bez obzira na vještaka. Velim, meni je srce skoro puklo od tuge, ali nažalost je to tako", rezignirano će Mezdjić.

Zadnja instanca Sportski arbitražni sud

Prema pravilniku Međunarodne veslačke federacije, konačna vremena iskazuju se u stotinkama. Upravo zato, nada se Pero Grujin, koji i sam ima sudačku licencu, trebale bi biti dodijeljene dvije zlatne medalje, jer i Martin i Drisdale imaju identična vremena.

"Utrke veslačke mjere na stotinke, dakle tisućinke se ne bi trebale uzeti u obzir, mislim da bi bilo jedino pošteno rješenje pravedno da se ta medalja podijeli kao i na plivanju kad smo imali na olimpijadi isti slučaj", smatra Grujin iz Zagrebačkog veslačkog saveza.

Ipak, posljednjih godina, na svim velikim međunarodnim veslačkim utrkama u obzir se uzimaju i tisućinke, iako to pravilnikom nije propisano. A Hrvatski olimpijski odbor, ukoliko im ne prođe žalba, spreman je ići i pred Sportski arbitražni sud u Lausannei.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider