Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
kao šlag na tortu...

Blanka Vlašić osvojila BRONCU, desetu medalju za Hrvatsku u Riju!

Hrvatska skakačica u vis Blanka Vlašić osvojila je brončanu medalju u Riju.

Nastupi hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama okončani su novim velikim uspjehom Blanke Vlašić. Hrvatska rekorderka u skoku u vis osvojila je BRONČANU medalju preskočivši u finalu visinu 1.97m. To je njena druga olimpijska medalja, nakon srebra osvojenog u Pekingu prije osam godina.

Pod injekcijama protiv bolova (Ahilova tetiva), vidno šepajući i gotovo na rubu snaga, Blanka je načinila pravi podvig osvojivši broncu. Zlato je osvojila Španjolka Ruth Beitia sa 197 cm, koliko je preskočila i drugoplasirana Bugarka Mirela Demireva.

U finalu je nastupilo čak 17 atletičarki koje su preskočile normu. Sve su bile uspješne i na početnih 188 cm, no šest ih je rušilo u prvom pokušaju među kojima je bila i naša Blanka. Međutim, na 193 cm je otpalo pet djevojaka. Blanka je ponovo rušili u prvom pokušaju, no drugi skok je bio ispravan.

Preskočila koliko i olimpijska pobjednica

Blanka je u drugom pokušaju preskočila i 197 cm, a tu su visinu preskočile još samo tri djevojke Španjolka Ruth Beitia, Bugarka Mirela Demireva i Amerikanka Chaunte Lowe. Blanka je uoči iduće visine na dva metra držala treću poziciju iza vodeće Španjolke i drugoplasirane Demireve. Kako dva metra nije preskočila niti jedna djevojka poredak se više nije mijenjao.

Blanka je postala tek sedma atletičarka koja je od 1928., kada se ženski vis našao na programu Igara, osvojila dvije medalje. Do sada su to uspjele samo Iolanda Balas (dva zlata), Ulrike Meyfarth (dva zlata), Sara Simeoni (zlato i srebro), Stefka Kostadinova (zlato i srebro), Hestrie Cloete (dva srebra) i Ana Čičerova (zlato i bronca).

Hrvatska ima rekordnih 10 medalja, čak tri iz atletike

Blankin nastup u ovom finalu bio je ujedno i posljednji za hrvatske sportaše na Olimpijskim igrama koje završavaju u nedjelju navečer. Igre u Rio de Janeiru ući će u povijest kao rekordne za hrvatske sportaše po broju osvojenih medalja. Osvojeno ih je ukupno deset, od kojih je pet zlata među kojima su dva atletska, ona Sandre Perković u bacanju diska i Sare Kolak u bacanju koplja. Blanka je uspjeh naših atletičarki podebljala broncom.

Vlašić, aktualna svjetska doprvakinja, zbog ozljede ove sezone uopće nije nastupala na mitinzima, već se samo pripremala za nastup na Igrama i pokušaj osvajanja jedinog naslova koji joj u karijeri nedostaje.

Prije 12 godina je u Ateni bila 11., a prije osam godina u Pekingu je osvojila srebro iako je preskočila odličnih 2.05m. Posljednje OI u Londonu prije četiri godine morala je propustiti zbog ozljede. Uz olimpijsko srebro Vlašić ima i dva naslova svjetske prvakinje (Osaka 2007, Berlin 2009) i dva svjetska srebra (Daegu 2011, Peking 2015), a vlasnica je i drugog najboljeg rezultata svih vremena sa 2.08m.

2016 RIO DE JANEIRO - medalje hrvatskih sportaša

Zlato - Sara Kolak - koplje
Zlato - Šime Fantela i Igor Marenić - klasa 470
Zlato - Sandra Perković - disk
Zlato - Martin i Valent Sinković - dvojac na pariće
Zlato - Josip Glasnović - trap
Srebro - vaterpolo reprezentacija
Srebro - Tonči Stipanović - klasa laser
Srebro - Damir Martin - samac
Bronca - Filip Hrgović – boks
Bronca – Blanka Vlašić – skok u vis

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider