Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Iznenađenje Igara

Čudo nad čudima: Najveća hrvatska priča na Olimpijskim igrama u Riju

Mlada, 21-godišnja Ludbrežanka Sara Kolak postala je senzacionalna olimpijska pobjednica u Rio de Janeiru bacivši u finalu novi osobni i državni rekord koji sada iznosi 66.18 metara.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sara Kolak najveća je hrvatska priča na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Sara je inače rođena Ludbrežanka, koja studira u Rijeci, a drugi dom joj je u Celju, odakle je njezin trener Andrej Hajnšek. Prije njega promijenila je čak pet trenera, ali s njim se u dvije godine ni jednom nije posvađala.

Krajem 2014. godine imala je zahtjevnu operaciju ramena, zbog koje je nije bilo čak 15 mjeseci, no otad obara sve rekorde. Iako joj optimalno treba još koja godina da dođe na vrhunsku razinu.

Prije početka ove sezone njezin najbolji rezultat u koplju bio je tek 57.79m, a onda je uslijedio nevjerojatan uspon koji je vrhunac dosegao na Olimpijskim igrama. Ali to je tek početak. Njezin trener, Slovenac Hajnšek smatra kako će jednog dana srušiti svjetski rekord.

21-godišnja bacačica koplja nedavno je došla do brončane medalje na Europskom prvenstvu u Amsterdamu. Ona je u finalu tada stigla do uspjeha karijere bacivši novi hrvatski rekord od 63.50 metara, popravivši vlastiti iz Splita, iz ožujka ove godine, za 0.85 metara.

Kolak je time po treći put ove godine popravila nacionalni rekord u koplju, a rezultat iz Amsterdama je za 75 centimetara bio bolji od njezina dotadašnjeg najboljeg hica. Kolak natjecanje završila ispred aktualne svjetske prvakinje, Njemice Katharine Molitor, koja je sa 63.20m bila četvrta, te dvostruke olimpijske pobjednice i svjetske rekorderke Čehinje Barbore Špotakove.

Na Igre je stigla nakon napornih priprema, s vjerom da može napraviti nešto veliko. I to veliko postalo je senzacionalno zlato. U Riju je u trećoj seriji kvalifikacija prije dva dana bacila 64.30m za ulazak u finale, gdje je taj domet popravila za još 1.88m po drugi put u dva dana popravivši osobni i državni rekord koji sada iznosi 66.18 metara, a postigla ga je u četvrtoj seriji finala.

Sama sebi obećala je da će se boriti za medalju, a onda je nadmašila sva očekivanja i došla do prve zlatne medalje u karijeri, ispisavši jednu od najljepših priča u Rio de Janeiru. Sara je ujedno bila najmlađa sudionica finala i najveća senzacija dana. Kakva priča mlade hrvatske atletičarke kojoj je tek 21 godina.

SARA KOLAK - BIOGRAFIJA:

ROĐENJE: 22. lipnja 1995. u Ludbregu

VISINA: 170cm

TEŽINA: 74kg

DISCIPLINA: bacanje koplja

NAJVEĆI USPJESI: Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. – ZLATO, Europsko prvenstvo Amsterdam 2016. - bronca, Svjetsko juniorsko prvenstvo Eugene 2014. - bronca, Europsko juniorsko prvenstvo Rieti 2013. - bronca

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider