Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Kapetan sa Sicilije

Zvone Boban oštar prema Talijanima uoči velikog okršaja na San Siru

Dva su dana preostala do ključne utakmice u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. godine između Italije i Hrvatske u Milanu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dana 16. studenog 1994. godine Hrvatska je u Palermu, također u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, slavila s 2-1 što je u svijetu odjeknulo poput prave bombe. Kapetan te hrvatske generacije bio je Zvonimir Boban, koji je u razgovoru za Gazzettu dello Sport najavio novi okršaj Italije i Hrvatske, koji će se odigrati točno 20 godina nakon spomenutog susreta u Palermu.

* Italija - Hrvatska 1-2 u Palermu. Prije točno 20 godina slavili ste u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Čega se sjećate?

"Nismo imali izbornika jer je Ćiro Blažević kažnjen od strane UEFA-e. Tomislav Ivić je preuzeo njegovu ulogu, a takva situacija nam je bila samo dodatna motivacija. Vi ste tada bili 'svježi' viceprvaci svijeta. Bili ste umorni i psihički prazniji, a mi smo imali veliku motivaciju igrati protiv ponajbolje reprezentacije svijeta. Ivić je povukao 'čudan' potez i stavio Davora Šukera na lijevu stranu i to je definitivno iznenadilo Arrigha Sacchija", prisjetio se Boban, koji je s Milanom, na čijem će se stadionu igrati nedjeljni dvoboj, osvojio četiri naslova prvaka Italije i jednu Ligu prvaka.

* Što očekujete od ove utakmice?

"Bit će to još jedna intenzivna i izjednačena utakmica. Činjenica je da talijanski nogomet u najmanju ruku stagnira, pa čak i nazaduje. No i dalje je reprezentacija u svjetskom vrhu zbog nogometne kulture i strasti za ovim sportom. 

* Talijanski nogomet nazaduje?

"Tako je. Ne volim ovaj vaš sustav 3-5-2. Obrana je jednostavno vrlo nesigurna i jako je teško igrati s tim sustavom na najvišoj razini.

* Italija je zemlja koja posjeduje nogometni talent, ali rezultat se uvijek stavlja ispred razvoja igrača. Zašto?

"Prije ste imali Riveru, Baggia, Maldinija, Baresija... Imate supertalentirane igrače. Činjenica je da ste malo zapostavili razvijati talentirane nogometaše koji zbog teze da je "rezultat bitniji od razvoja igrača" ne dostižu svoj puni potencijal. Situacija je ozbiljna. Teško je proizvesti novog Francesca Tottija ili Alessandra Del Piera. Trebalo vam je 15 godina da nakon Andree Pirla dobijete Marca Verrattija. Morate stvarati igrače, a ne samo rezultat", zaključio je Boban.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider