Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
toga nema nigdje

Trener Dinama jedini na dvije klupe – nogometnoj i optuženičkoj

Zoran Mamić trenutačno je jedini nogometni trener koji vodi neki ozbiljniji europski klub a da mu prijeti zatvorska kazna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Stvar za trenera plavih postala je pogotovo ozbiljna kada je prije tri dana podignuta USKOK-ova optužnica da je jedan od četvorice (uz brata Zdravka, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara) koji se sumnjiče za izvlačenje oko 115 milijuna kuna iz Dinama.

No, unatoč teškim optužbama, Zoran Mamić i sljedeće sezone namjerava ostati na klupi te će predvoditi plave u pohodu na još jednu Ligu prvaka.

Bio kriv ili ne, takva odluka teško se može smatrati ispravnom. Jer, primjerice, kada u jesen krene suđenje u Osijeku, Zoran će jedan dan slagati taktiku za Slaven Belupo, pa onda za nekog europskog protivnika, a u “pauzama” će sjediti na ročištima u Osijeku.

Takav scenarij u nekom normalnom europskom klubu ne može se dogoditi. Jer, nije baš normalno da igrači, primjerice, jedan dan svog trenera gledaju u sudnici, a drugo jutro treba im biti autoritet na treningu.

Kako je to u Europi

Sličan primjer ovom Dinamovu dogodio se 2006. u francuskom prvoligašu Ajacciu. Tadašnji klupski trener Rolland Courbis bio je osumnjičen za financijske prijevare u transferima 15 nogometaša u svoj tadašnji klub Marseille, među kojima su bili i oni Francuza Christophea Dugarryja i Talijana Fabrizija Ravanellija. No, nakon što je optužnica službeno podignuta, čelnici Ajaccia uručili su mu otkaz.

Scenarij je to kakav u Građanskom nogometnom klubu Dinamo sigurno nećemo vidjeti!

Inače, spomenuti Courbis na kraju je odležao dvije godine u zatvoru, a poslije se uspješno vratio trenerskom poslu. Prvo je dvije godine vodio Montpellier, a sada je na klupi sedmoplasirane momčadi francuske lige Rennesa.

A Zoran Mamić, koji je proteklo ljeto bio i u Remetincu, nije jedini hrvatski trener koji je završio u pritvoru.

Ćiro i 'prljavi Harry'

Ćiro Blažević 1995. uhićen je u ženevskoj zračnoj luci, potom je 17 dana proveo u zatvoru Luyines kod Aix En Provencea, a sve zbog toga što ga se teretilo da je upleten u nogometnu aferu stoljeća, točnije da je za 420 tisuća franaka još 1989. godine “sredio” da utakmica njegova Nantesa i Marseillea završi 0:0. Ćiro je na koncu iz zatvora pušten uz jamčevinu od 100 tisuća francuskih maraka, a nakon istrage utvrđeno je da je tadašnji hrvatski izbornik čist. No Ćiro je to cijelo vrijeme ostao izbornik vatrenih, nije podnio ostavku. Iako, navodno su neki reprezentativci bili za to da ga se smijeni.

S optužbama za porezne malverzacije, baš poput Mamića, problema je imao i slavni engleski trener Harry Redknapp. Engleski “porezni USKOK” otkrio je da mu je Milan Mandarić, tadašnji Harryjev šef i vlasnik Portsmoutha, uplatio 300.000 funti na račun u Monacu kako bi izbjegli plaćanje engleskog poreza. Zatim je na površinu isplivalo i da je Redknapp od igrača uzimao postotak od transfera pa je tako prilikom prelaska Petera Croucha iz Portsmoutha u Liverpool inkasirao pet posto transfera.

Nakon pet godina suđenja Redknapp je oslobođen krivnje zato što su njegovi odvjetnici uspjeli dokazati da mu je Mandarić spornih 300.000 posudio jer je bio u financijskom škripcu, a ne zato da bi utajili porez.

Takvu “jeftinu” priču nije prihvatio njemački sud, koji je predsjednika Bayerna Ulija Hoenessa osudio na tri i pol godine zbog utaje 28,5 milijuna eura poreza. Mogao je Hoeness dobiti i 15 godina, ali sve je priznao pa su mu umanjili kaznu. Hoeness je nedavno izašao iz zatvora, i to nakon odslužene nepune dvije godine. S time da je ustvari samo preko noći bio u zatvoru, a preko dana je sjedio u uredima svojih poduzeća i Bayerna.

Zatvorsku kaznu zbog utaje poreza i malverzacija prilikom transfera odslužio je i bivši sportski direktor Standard Liegea Luciano D’Onofrio. Zanimljivo, u tom razdoblju u klub je doveo i trojicu Hrvata – Roberta Prosinečkog, Ivicu Mornara i Vedrana Runju...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider