Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nove optužbe

Javio se još jedan nogometaš: 'Uvijek me zvao 'glupi Bosanac'

Zlatko Zahovič u središtu je skandala nakon što je igrač Maribora otkrio njegove SMS poruke.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Organizacija za borbu protiv rasizma u nogometu (FARE) osudila je nacionalistička vrijeđanja Zlatka Zahoviča, sportskog direktora NK Maribor koji je na nacionalnoj i vjerskoj osnovi izvrijeđao svog igrača Agima Ibraimija.

''Poražavajuće je da u globalnom sportu kao što je nogomet, gdje su i igrači i treneri jednako važni kao utjecajan glas, idoli i uzori za veliki broj ljudi, postoji širenje etničke mržnje i konflikta ovakve vrste. Najoštrije osuđujemo ponašanje Zlatka Zahoviča, te smatramo da se treba suočiti sa sankcijama njegovog kluba i Nogometnog saveza'', izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar.

Podsjetimo, prvo su navijači slovenskog kluba verbalnim i fizičkim nasiljem na treningu momčadi izrazili svoje nezadovoljstvo igrom momčadi. Zatim je nakon toga makedonski reprezentativac albanskog podrijetla Agim Ibraimi zatražio od Zahoviča da zaštiti nogometaše, no on je uz psovke Makedoncu objasnio da su takve navijačke intervencije na treninzima zapravo poželjne jer motiviraju igrače.

''Tijekom razgovora psovao mi je cijelo vrijeme šiptarsku majku. Vrijeđao je moju vjeru Islam, moj narod. Na kraju mi je govorio da se gubim iz kluba. Pokušao sam smiriti situaciju, ali nije išlo'', rekao je Ibraimi koji je trenutačno suspendiran jer se usudio suprotstaviti Zahoviču.

Nakon toga, Zahovič je nastavio vrijeđati Ibraimija, ali ovoga puta putem SMS poruka. Makedonac je slovenskim medijima omogućio pristup tim porukama pa su one objavljene javnosti.

"Ti se klanjaš jer si pijan, pijan od budala i zato ima mrtvih," stoji u jednoj od Zahovičevih poruka.

Javio se još jedan nogometaš

Nakon što je ovaj skandal izašao u javnost, javio se i Nusmir Fajić, nekadašnji napadač Maribora koji trenutačno igra u Kini.

''Uvijek me zvao 'glupi Bosanac' i to ne samo kad smo sami, nego i pred svim igračima. Nisu to bili oni vicevi o Bosancima iz bivše Jugoslavije, koji mi i danas nekada smetaju. Zahovič je to govorio na skroz ozbiljan i ružan način. Između ostalog, rekao mi je ako ne budem radio kako treba i kako on kaže, da će poslati navijače Maribora da posjete moj stan i obitelj. On je stalno vrijeđao moju vjeru, moju domovinu i prijetio mojoj obitelji'', rekao je za Anadolu Agency (AA) Fajić.

Jučer se oglasio i sam Zahovič koji se ispričao zbog svoje reakcije.

''Nisam došao pravdati NK Maribor ili nekog od igrača pojedinačno. Došao sam razjasniti situaciju. Ispričavam se zbog svoje nekorektne reakcije. U karijeri sam promijenio mnogo svlačionica i nisam imao takvo iskustvo. Svlačionica bi morala biti zakon i iz nje ni riječ ne smije izlaziti u javnost'', kazao je sportski direktor Maribora.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider