Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jako mala razlika

Žestoka borba za dva kluba u Ligi prvaka: Hrvatska tik ispred Srbije, meta je Cipar

S posebnim zanimanjem ćemo pratiti današnje uzvrate play-offa Europske lige, nakon kojih će puno toga biti jasnije u borbi za 15. mjesto na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata koje donosi dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2021. godine.

UEFA-ina ljestvica nacionalnih koeficijenata za 2021. (Screenshot: kassiesa.home.xs4all.nl/GOL.hr)

Plasmani Dinama i Crvene zvezde u Ligu prvaka dodatno su zahuktali bitku za 15. mjesto na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata koje donosi dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka i još tri u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Za aktualnu sezonu odnosno za ljeto 2020. poznato je kako tu poziciju drži Hrvatska, dok se velika borba vodi za onu narednu godinu (2021.).

Cipar je trenutno 15. (nacionalni koeficijent im je 25.000) i najbliži tome da u ljeto 2021. ima pet klubova u Europi, a prvi pratitelji su im Grčka (24.700), Hrvatska (23.750) i Srbija (23.375).

Dobra vijest je što ciparski prvak APOEL nije uspio ući u Ligu prvaka i na taj način dodatno poboljšati svoj nacionalni koeficijent, što je uspjelo Grcima (Olympiakos), Hrvatima (Dinamo) i Srbima (Crvena zvezda).

Ždrijeb Lige prvaka (Screenshot: UEFA.com) Tri scenarija za Dinamo u ždrijebu: Od najteže moguće do skupine koja se može proći divider

Naravno, u konačnici to ispadanje APOEL-a u play-offu Lige prvaka možda i ne bude tako dobra vijest, ukoliko aktualni prvaci Cipra se naberu bodova u skupini Europske ligu koju će igrati kao poraženi u play-offu LP-a. Jer, pravila su takva da podjednako vrijede pobjede i remiji u Ligi prvaka i u Europskoj ligi.

No, prije grupne faze valja vidjeti kako će se rasplesti stvari u play-offu Europske lige. Danas se igraju sve uzvratne utakmice, njih 21, od kojih ćemo neke s posebnom pozornošću pratiti, u nastojanjima da se Hrvatska uspenje na ovoj ljestvici i približi željenom 15. mjestu.

Bit će super ako Rijeka uspije eliminirati Gent i plasirati se u Europsku ligu, jer će momčad Igora Bišćana dobiti još šest utakmica u kojima će joj se pružiti prilika za osvajanje bodova koji bi pripomogli u jačanju hrvatskog koeficijenta. Tim više što, ukoliko se poklope i neki drugi rezultati, Rijeka može u ždrijebu Europske lige biti u trećem potu. Otom potom, prvo treba proći Gent što će biti jako teško.

Neka ispadnu PAOK i Partizan

Očekujemo da će PSV sačuvati prednost od 3:0 i eliminirati ciparski Apollon Limassol, kao i da Trabzonspor neće dozvoliti nekakav šok nakon što je u prvoj utakmici u gostima svladao grčki AEK Atenu s 3:1.

Drugi današnji grčki predstavnik je PAOK koji je u prvoj utakmici u Slovačkoj izgubio od Slovan Bratislave s 1:0 i večeras u Solunu na svom terenu lovi taj zaostatak. Bilo bi izvrsno kad ga ne bi ulovio.

Budući da je Srbija prva ispod Hrvatske na ljestvici, dobro bi došlo i ispadanje Partizana od norveškog Moldea (u prvoj utakmici Partizan je u Beogradu slavio s 2:1).

Velika objava iz Formule 1: Iduće sezone rekordan broj utrka u kalendaru! Kalendar Formule 1 za 2020. (Screenshot: formula1.com)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider