Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kampanja za izbacivanje

Žestok udar iz Madrida na PSG i Man. City: Teške optužbe i gubitak pamćenja

Čelnik španjolske La Lige žestoko je napao PSG i Manchester City...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik španjolske La Lige Javier Tebas iz madridska sjedišta opet je oštro napao PSG i Manchester City. Tebas ih je još ljetos optužio za „financijski doping“ odnosno bestidno izigravanje UEFA-ina financijskog fair-playa, a sada je još jače udario po francuskom i engleskom klubu koji su pod patronatom arapskog kapitala.

„Vidimo da su ta dva kluba u posljednjih pet godina uložili najviše novca u kupovinu pojačanja“, u razgovoru za L'Equipe upozorava Tebas, koji u isto vrijeme gubi iz vida da Real Madrid i Barcelona već desetljećima predvode listu najrastrošnijih klubova, a da su u isto vrijeme bili opterećeni golemim dugovima. 

Realove sumnjive transakcije

Florentino Perez u dva je predsjednička mandata potrošio tek nešto manje od dvije milijarde eura na dovođenje novih igrača, čemu se još nitko nije približio. Real je do prošlog ljeta držao četiri vodeće pozicije na listi najvećih transfera u povijesti, te je još uvijek ima najviše igrača na listi od deset i dvadeset najvećih transfera. Perez je i došao na mjesto predsjednika Reala zbog jako loše financijske situacije u Kraljevskom klubu.

Iako je u tri sezone osvoji dva naslova prvaka Europe, a Real prije toga nije bio prvak 32 godine, Lorenzo Sanz izgubio je izbore u ljeto 2000. Real je bio u ogromnim dugovima, no Perez je najavio da će dovesti Luisa Figa i stvoriti nove Galacticose po uzoru na Santiago Bernabeua krajem 50-ih.

U tom razdoblju Perezove početne vladavine dogodila se čuvena poslovna transakcija o koja se još piše i govori, riječ je o nikad do kraja razriješenoj sumnjivoj prodaji zemljišta Gradu Madridu, čime je Real riješio dobar dio dugova i krenuo u novu eru bjesomučne potrošnje.

Real i Barca gube monopol na zvijezde

Tada to čelnicima španjolske lige nije smetalo, nisu imali primjedbi sve dok u europski nogomet nisu ušli arapski petrodolari, a i to tek kada su zaprijetili Realovom i Barcinom transfernom monopolu na najveće zvijezde. Nije teško zaključiti da iz Tebasovih usta zapravo progovraju Real i Barcelona koji se očito plaše arapske konkurencije.

No, PSG i Manchester City danas rade ono što Real i Barcelona rade već desetljećima, ali Tebas se hipokrizijski ne želi vraćati u prošlost. Njemu je, logično, najvažnija sadašnjost i stoga žestoko udara po PSG-u i Manchester Cityju.
„Budući da im njihovi stvarni prihodi ne dozvoljavaju tako velike investicije, izmišljaju fiktivne, povezane sa sponzorima na državnoj razini koji im uplaćuju tržišno nerealne iznose.“

Tebas upozorava da PSG po tome ima veće prihode od Reala, Barcelone, Manchester United i Bayerna, što, upozorava, nije realno.
„Parižani su sponzorski povezani s državom Katar, direktno ili indirektno, te su na taj način ekonomski superiorniji najvećim europskim klubovima. PSG nastavlja varati“, bez ustručavanja tvrdi Tebas.

Europske optužbe na račun Španjolaca

Na pitanje bi li isto tvrdio da su španjolski klubovi u sličnoj poziciji, odgovara:
„Bih. Mi smo dio nogometne industrije, ne možemo varati. Da u Španjolskoj postoje klubovi poput PSG-a ili Manchester Cityja, da su u vlasništvu države, ne bih ih želio u našoj ligi. To ne bi bilo natjecanje La Lige, nego dotične države o kojoj bismo u tom slučaju bili ovisni.“

Real ili Barcelona nisu službeno u vlasništvu španjolske države, ali neki će reći da tako funkcioniraju i bez grižnje savjesti već desetljećima koriste sve blagodati povezanosti s visokom politikom. Primjerice, nisu li neki čelnici Bayerna ne tako davno optužili španjolske vlasti da omogućuju Realu i Barceloni ogromne kredite na političkoj osnovi, a da u isto vrijeme Njemačka upumpava milijarde u Španjolsku, a njemački klubovi moraju poslovati u skladu s financijskim mogućnostima zajednice u kojoj egzistiraju.

“Kako objasniti da plaćamo silne milijarde eura da ih izvučemo iz govana, a u isto vrijeme španjolski klubovi ne moraju vraćati dugove koji su nastali kupovinom zvijezda kao što su Ronaldo ili Messi. Samo Real ima više novca nego cijela Bundesliga. To je smiješno”, izjavio je bez dlake na jeziku predsjednik Bayerna Uli Hoeness u jeku velike ekonomske krize koja je pogodila Europu, ponajviše njezine južne države.

Kampanja za izbacivanje PSG-a i Man. Cityja iz Lige prvaka

Godine 2012. isplivali su detalji o poreznim dugovanjima mnogih španjolskih klubova, a u parlamentu se razvila oštra debata o tome treba li klubovima oprostiti porezna dugovanja i tako ih spasiti od bankrota.
„Dok tisuće španjolskih građana ostaju bez posla i domova, klubovima se nude privilegije“, grmio je predstavnik Ujedinjene ljevice.

Nisu li tada neki europski mediji pisali, primjerice britanski Independent, da je u španjolskom nogometu riječ o najgorem financijskom dopingu. Nije li njemački Bild „vrištao“ s naslovnica: „Zašto moramo subvencionirati Messija i Ronalda? Do kada će to trajati?“ Tebas se tada nije oglašavao, a neki španjolski mediji uzvraćali su Nijemcima i ostatku sjeverne Europe: „Vratite nam industriju pa nećemo trebati kredite.“

Tebas nastavlja započetu kampanju i bez okolišanja poručuje: „Ako se i tijekom sezone zaključi da su PSG i Manchester City varali, treba ih isključiti iz natjecanja. Kada se biciklistima otkrije doping, isključih ih se iz utrke, zar ne? Mislim da bi se trebalo kontrolirati prije početka sezone, a ne kasnije, jer šteta je već počinjena“, zaključio je Tebas koji možda ima pravo po ovom pitanju, ali teško je ne primijetiti dvostruka mjerila u odnosu na opaske koje smo naveli. Tako uobičajeno na razini cijele Europe kada su u pitanju mnoga škakljiva politička i ekonomska pitanja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider