Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Oni se ne šale

VIDEO 'Uljez' među mega imenima: Rusi gaze sve, a jedan igrač odskače

Među mnoštvom svjetskih zvijezda u Ligi prvaka našao se i jedan Rus koji briljira ove sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U utakmici protiv Valencije Zenit je stigao do pete pobjede u Ligi prvaka te će i nakon večerašnjih osam dvoboja koji se trebaju odigrati ruski prvaci biti jedina momčad s maksimalnih 15 bodova.

Učinak je to koji zaslužuje maksimalno poštovanje, bez obzira što se Zenit natječe u jednoj od najslabijih skupina posljednjih godina u Ligi prvaka.

UEFA ih 'pogurnula' prema nokaut fazi

Promjena određivanja statusa nositelja koju je UEFA uvela ove sezone išla je na ruku Rusima te je Zenit kao prvak jedne od sedam najboljih država po UEFA-inim koeficijentima prilikom ždrijeba bio nositelj skupine. Još kada su kuglice u Nyonu 27. kolovoza im podarile iz svakog pota po gotovo najlakšeg suparnika, bilo je jasno da bi mogli daleko.

Nakon što je u dva navrata imao ne baš uspješne epizode na Otoku (Chelsea, Tottenham), Andre Villas-Boas naslijedio je u Sankt Peterburgu Luciana Spallettija i krenuo u rekonstrukciju ekipe.

Riješio se Villas-Boas nekih senatora momčadi, među kojima je najviše odjeknulo ime Romana Širokova, kapetana ruske reprezentacije koji je poslan na posudbu u Spartak.

Otkako je Portugalac sjeo na klupu, u Zenit je doveo Javija Garciju iz Manchester Cityja, Ezequiela Garayja iz Benfice te nekolicinu nogometnoj Europi uglavnom nepoznatih Rusa.

Atipični centarfor prvi strijelac svugdje

Najbolji potez, kako se pokazalo, povukao je ovog ljeta kada je inzistirao na dovođenju Artema Dzjube. Povremenom ruskom reprezentativcu isticao je ugovor sa Spartakom, a Moskovljani nisu ozbiljno računali s njim jer su ga u prethodnim sezonama slali na posudbe, od Sibira (Tom Tomsk) do Rostova na Donu. Nije dugo trebalo proći da u Spartaku požale zbog oklijevanja s novim ugovorom.

Neobično visok (196 centimetara) za napadača, Artem Dzjuba je poslije nekompletnog petog kola najbolji strijelac Lige prvaka. U pet nastupa postigao je pet golova (ima i dvije asistencije) te se nalazi u društvu Cristiana Ronalda, Roberta Lewandowskog, Thomasa Müllera i Luisa Suareza.

I u ruskom prvenstvu je Dzjuba vodeći strijelac, tamo je postigao osam pogodaka. Ukupno ove sezone u svim natjecanjima za klub u 24 nastupa ima 15 golova i četiri asistencije, njegova tržišna vrijednost raste iz dana u dan i definitivno će biti glavni ruski adut na Euru u Francuskoj. U kvalifikacijama je zabio osam golova i bio je prvi strijelac skupine zajedno sa Zlatanom Ibrahimovićem.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider