Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Janica obećala raspravu

VIDEO Zakon o sportu na doradi: 'Pogoduje se interesima jedne obitelji'

Zakon o sportu koji je s izmjenama i dopunama prihvaćen ljetos, sada je zaustavljen.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta tražilo je od Vlade vjerodostojno tumačenje spornih odredbi u dva članka, a Vlada je brzopotezno odlučila da Zakon o sportu treba nove izmjene i dopune.

Izgleda tako da u Hrvatskoj već godinama ne postoji nitko dovoljno sposoban da napiše primjenjivi Zakon o sportu koji će unijeti reda u rad saveza i klubova.

Zakon o sportu u Hrvatskoj izgleda najviše služi prepucavanju političkih opcija. Nakon njegovog hitnog usvajanja prethodne Vlade ljetos, nova je zaključila kako je prekomplicirano dati vjerodostojno tumačenje sporna dva stavka u dva članka, te da Zakon treba ponovno u izmjene i dopune.

HNS požurio ukazati na pravnu manjkavost

Dva sporna članka odnose se na ustroj sportskih saveza, a neslužbeno se znalo da se dopunama htjelo utjecati na najviše strukture Hrvatskog nogometnog saveza. A baš su oni prvi požurili ukazati na pravnu manjkavost.

"Na nas se ne odnosi izuzetak, ja ne znam na koga su oni mislili, ali u ovom konkretnom slučaju na Savez ne", poručio je još 9. veljače izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Bivši ministar, koji je bio možda i najglasniji zagovaratelj novog Zakona, Željko Jovanović, razočaran je odlukom Vlade.

"Ja sam razočaran odlukom ove Vlade i Ministarstva, jer je taj Zakon imao tri jasna cilja: više transparentnosti u sustavu, bolji ustroj tijela koji upravaljaju sportskim savezima, depolitizaciju sporta, autonomiju i transparentost financijskog poslovanja. Prema tome, očito se i ovdje pogoduje usko pojedinačnim interesima jedne obitelji hrvatskom nogometu."

Ministar Šustar nije mogao stati pred kamere

Sadašnji ministar, Predrag Šustar, ove subote nije mogao stati pred kamere, a njegova pomoćnica Janica Kostelić uvjerena je kako je Vlada donijela ispravnu odluku vrativši Zakon u Ministarstvo te je obećala javnu raspravu.

"Sada je na nama da u što kraćem roku napravimo, predložimo i izmjenimo Zakon te će zakon tada sigurno ići na javnu raspravu", kaže Janica.

Ovaj Zakon treba unijeti red u Sportske institucije, a žalosno je što sve češće pod izlikom usklađivanja s istim, raznim sportskim savezima služi kao zgodan poligon za igru prekrajanja statuta kako bi se ostalo na vlasti.

"Mislim da se nikome ne treba pogodovati i da se ne treba to odnositi na individualce već Zakon treba biti isti za sve. Za to se i ide u izmjene i dopune i javne rasprave kako bi se svi uključili i dali svoje prijedloge."

Oči javnosti bit će uperene u Ministarstvo. Jer teatar apsurda u kojem se samo izmjenjuju pisači zakona, a unutar mnogih sportskih institucija i dalje vlada nered, već zaista predugo traje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider