Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Transferni rekorderi

Zastrašujuće brojke: Evo tko najviše troši, a tko najviše 'trguje djecom'!

Engleska je i u prošloj godini ostala najdominantnije svjetsko tržište za transfere inozemnih nogometaša...

Engleski klubovi 2014. potrošili su čak 1.31 milijardu eura na kupovinu inozemnih igrača, što je za 412 millijuna eura više od najvećih izazivača, španjolskih klubova.

To su službene brojke FIFA-ina TMS Global Transfer Market izvještaja za prošlu godinu. Španjolska je, međutim, najveće tržište u smislu transfera inozemnih igrača mlađih od 18 godina.

Izvještaj pokazuje da na engleske klubove otpada više od četvrtine svjetskih transfera. Najveći transfer nekog inozemnog nogometaša u Premiership prošle godine bio je prelazak Angela Di Marije iz Real Madrida u Manchester United za 75 milijuna eura. To je i rekordni transfer cjelokupnog engleskog nogometa.

Englezi najviše troše, Španjolci najviše dovode maloljetnike

Klubovi širom svijeta prošle su godine potrošili na kupovinu „inozemaca“ 3.53 milijarde eura. Brazilci su najaktivniji što se tiče broja ulaznih i izlaznih transfera, ostvarili su 1335 transfera, što je sedam posto manje u odnosu na prethodnu godinu, dok su Englezi drugi sa 1263, a Portugalci treći s 823 transfera.

Prvi put izvještaj obuhvaća i transfere nogometaša mlađih od 18 godina, kod kojih FIFA primjenjuje stroga pravila, zbog čega je, uostalom, Barcelona kažnjena zabranom kupovine igača do sljedećeg zimskog prijelaznog roka, u pitanju je bilo deset nepropisnih transfera, a Real Madrid se nalazi pod istragom. Iz „kraljevskog kluba“ ovog su tjedna potvrdili kako je UEFA zatražila dodatne informacije za 51 maloljetnog nogometaša koje je Real kupio posljednjih godina. Na Santiago Bernabeuu tvrde da su svi transferi odrađeni u skladu s propisima. Vidjet ćemo što će reći FIFA.

Španjolski klubovi su u tom segementu daleko najaktivniji. Samo prošle godine aplicirali su 400 zahtjeva za transfere maloljetnika od čega su realizirana 352. Portugal je na drugom mjestu sa 188, a Engleska treća sa 135 zahtjeva.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider