Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svi po dva

Zanimljivi prijedlog iz Splita: Može li ovo proći u Saboru?

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora Srdjan Gjurković (HNS) u ponedjeljak je najavio da kao saborski zastupnik iz Splita zatražiti hitno uvrštavanje u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o sportu kojima se traži ravnopravnija zastupljenost nogometnih prvoligaša Hajduka i Splita u tijelima Hrvatskog nogometnog saveza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Split i Hajduk kao nogometni klubovi ne moraju voditi Hrvatski nogometni savez, ali se nekog vraga moraju pitati", poručio je Gjurković s okruglog stola pod nazivom "Zakonodavna osnova za spas hrvatskog nogometa".

Prijedlog izmjena Zakona o sportu izradila je skupina splitskih pravnih stručnjaka na poticaj nogometnog kluba Hajduk i udruge Naš Hajduk, uz sudjelovanje predstavnika Grada Splita i navijačkog kluba Torcide.

Prijedlogom se zagovara da svaki sportski klub koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, odnosno u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, treba imati po dva predstavnika u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza, čime bi se dva splitska prvoligaša, Hajduk i Split, doveli u ravnopravniju poziciju pri odlučivanju.

Također se predlaže da Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne samouprave i Grad Zagreb, koji imaju dionice u sportskim dioničkim društvima, mogu ugovorom prenijeti upravljačka prava na dioničara u cijelosti ili djelomično na udrugu navijača.

Prijedlogom se traži transparentnost u poslovanju sportskih klubova, kao i da osoba kojoj je pravomoćnom presudom zabranjeno prisustvovanje ili odlazak na određena natjecanja ne može u razdoblju od tri godine "sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje pravne osobe".

Traže se potpisi 15 zastupnika

Srdjan Gjurković smatra da je prijedlog zakonskih izmjena sadržajno dobro napravljen i u skladu s europskim direktivama o pravednosti i transparentnosti u sportu: "Pokrenut ću postupak da se prijedlog uvrsti u hitnu saborsku proceduru, za što trebam prikupiti 15 potpisa saborskih zastupnika, a posebno ću se angažirati među zastupnicima iz Dalmacije", najavio je Gjurković.

Prihvati li se njegova inicijativa, Gjurković smatra da bi cijeli postupak mogao završiti već u ožujku. Također vjeruje da će to doprinijeti ubrzanju donošenja novog sveobuhvatnog Zakona o sportu, o čemu bi rasprava mogla završiti krajem ljeta.

Sudionici okruglog stola najčešće su isticali potrebu ravnopravnije zastupljenosti splitskih prvoligaša u Hrvatskom nogometnom savezu i veću financijsku disciplinu u poslovanju sportskih klubova kako bi novac poreznih obveznika bio usmjeren u treniranje mladih i unaprijeđenje hrvatskog sporta i nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider