Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na rubu ponora

Zadnje kolo postaje nebitno? Split ostao bez licence za 1. i 2. HNL!

Iz Hrvatskog nogometnog saveza donijeli su konačne odluke o licenciranju klubova za iduću sezonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Završen je Središnji postupak licenciranja klubova za sezonu 2017./2018., a glavna vijest glasi: RNK Split nije dobio licencu niti za 1. niti za 2. HNL.

U prijevodu to znači da će klub iz Parka mladeži, ukoliko se ne dogodi nekakav presedan ili pravno-administrativni "dribling", u idućoj sezoni igrati u 3. HNL Jug.

Split se, podsjećamo, bori s Cibalijom kako bi izbjegao posljednje mjesto u prvoligaškoj konkurenciji i time automatski ispao. Uoči posljednjeg kola Vinkovčani imaju dva boda više i dosta im je i jedan bod na domaćoj utakmici s Lokomotivom kako bi potvrdili devetu poziciju i onda kasnije u razigravanju za popunu Prve HNL ostali u najvišem rangu.

Sva ta nadanja Crvenih i strepnje Nebesko-plavih padaju u vodu nakon ovakve konačne odluke koju potpisuju Odjel za licenciranje klubova HNS-a, Komisija za licenciranje HNS-a i Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a.

Pet jasnih kriterija

Sukladno napucima koje im daje UEFA, pet je kriterija na temelju kojih Hrvatski nogometni savez izdaje licence. To su: sportski, infrastrukturni, pravni, financijski te kriterij administracije i stručnog osoblja.

Što se Splita tiče, iako HNS nije pojasnio koje točno kriterije klub braće Žužul nije ispunio, možemo samo nagađati kako se radi o financijskom, s obzirom na neredovito ispunjavanje obveza.

U prvom krugu licenciranja sve te kriterije ispunjavali su i licencu za 1. HNL u idućoj sezoni dobili Hajduk, Dinamo, Inter Zaprešić, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven Belupo. Njima su se u žalbenom roku priključili Cibalia, Gorica, Istra 1961, Rudeš, Solin i Zagreb, ali Pjesnicima iz Kranjčevićeve ona neće trebati jer su ovog vikenda ispali iz 2. HNL i igrat će u 3. HNL Zapad.

Druge momčadi Hajduka i Dinama dobile su licencu za nastup u 2. HNL, baš kao i Cibalia, Gorica, Hrvatski dragovoljac, Imotski, Kustošija, Lučko, Novigrad, Sesvete, Šibenik, Dugopolje, Inter Zaprešić, Rudeš, Solin i Varaždin.

Hajduk 2 i Varaždin novi drugoligaši

S obzirom da vodeća momčad 3. HNL Istok, Međimurje, nije dobila licencu niti u žalbenom postupku, sa sigurnošću se može reći da će Varaždin iduće sezone postati drugoligaš.

UEFA licencu, potrebnu za nastup u europskim natjecanjima, dobili su sva četiri hrvatska euro-predstavnika u idućoj sezoni (Rijeka, Dinamo, Hajduk, Osijek), kao i Lokomotiva i Slaven Belupo koji su se također prijavili.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider