Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U sjeni svetog trojstva

Mali klub s impresivnim nizom zvijezda: Bez njih bi svijet nogometa bio drugačiji

Gotovo je nevjerojatno da kroz jedan tako, uvjetno rečeno, mali klub prodefiliraju toliki vrhunski nogometaši.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S ukupno 73 naslova prvaka, ali i svojim ugledom, tradicijom i bazom navijača, sveto trojstvo nizozemskog klupskog nogometa sačinjavaju Ajax (34), PSV (24) i Feyenoord (15).

Na tom popisu osvajača naslova u Nizozemskoj nalazi se i jedan klub koji nije toliko poznat po svoje tri titule osvojene 1916., 1952. i 1955., već po nekolicini fenomenalnih nogometaša koji su prodefilirali kroz njihove redove (bilo da su ponikli u omladinskoj školi ili stigli u kasnijoj fazi karijere).

Willem II – o tom je klubu riječ, iz grada Tilburga. Ime su dobili po nizozemskom kralju Willemu Drugom, koji je, kao zapovjednik nizozemske vojske, bio smješten u Tilburgu za vrijeme Belgijskog ustanka 1830. godine.

Nešto više od pola stoljeća kasnije došao je red i na nogomet, 1896. osnovan je klub, a od 2009. godine osim samoga kluba, i stadion na kojem igraju nosi naziv po Willemu Drugom.

Klub je to koji u novijoj eri nema značajnijih uspjeha ni na domaćem ni na kontinentalnom planu, ali se ističe po nečemu s čime se, izuzemo li Ajax, PSV i Feyenoord, malo koji klub u Nizozemskoj može pohvaliti.

Van Dijk i De Jong su njihova djeca

Kroz njihovu akademiju prošao je Virgil van Dijk, jedan od najboljih svjetskih nogometaša današnjice. On je smatrao da su ga u klubu predugo držali da igra za rezervni sastav i 2010. je prihvatio poziv Groningena u koji je otišao bez odštete. Sve ostalo je povijest – Celtic, pa Southampton i, evo, sad Liverpool, s kojim će drugu godinu uzastopce igrati u finalu Lige prvaka.

Kao sedmogodišnji dječak nogomet je u Willem II počeo trenirati Frenkie de Jong, koji je kod njih ostao sve od 2015. godine, kada je sklopljen, kako se nedavno pokazalo, sjajan posao s Ajaxom. Odšteta koju je Willem II dobio za njega iznosila je 1 euro, ali je u transfer ugrađena klauzula prema kojoj im pripada 10 posto od De Jongova transfera iz Ajaxa. De Jong je nedavno prodan Barceloni, Katalonci su platili 75 milijuna eura za njega te je Willemu II pripalo 7,5 milijuna.

Dio Willema II jednu sezonu bio je Marc Overmars. Legendarnog Nizozemca kupili su u ljeto 1992. od Go Ahead Eaglesa, ali je u Tilburgu ostao samo jednu sezonu jer je njegov potencijal uočio Louis van Gaal i doveo ga u Ajax, s kojim je 1995. osvojio Ligu prvaka, a kasnije igrao i za Arsenal i za Barcelonu.

Sezona '95./'96.: Stoperski par Stam Hyypia

Još jedan velikan nizozemskog nogometa, Jaap Stam, igrao je za Willem II. Bilo je to u sezoni 1995./1996., kada je došao bez odštete, kao slobodan igrač iz Cambuura. Čim su u PSV-u uvidjeli kakva obrambena stijena postoji u Tilburgu, brzo su reagirali i iskrcali milijun i pol eura odštete, pa se i Stam zadržao samo jednu sezonu.

Zanimljivo, stoperski par te sezone (1995./1996.) bili su Jaap Stam i Sami Hyypia. Finac koji je kasnije postao ikona Liverpoola u siječnju 1995. prvi se put otisnuo u inozemstvo, i to baš u Willem II, napustivši svoj dotadašnji klub MYPA-u bez odštete. Za razliku od Stama, on je ostao četiri i pol godine, prije negoli je stigao poziv Liverpoola u kojem je onda proveo punih 10 sezona i ušao u legendu.

Današnji belgijski reprezentativac, osvajač brončane medalje na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Mousa Dembele, također je igrač s kojim je Willem II napravio pravu stvar. U ljeto 2005. za sitniš od 250 tisuća eura kupili su ga iz belgijskog Germinal Beerschota i odmah se vidjelo da su napravili pravi potez. Poslije samo jedne sezone i odličnih igara Dembele je prodan u AZ Alkmaar za 20 puta veći iznos – pet milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider