Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neugodna situacija

Premierligaš pod istragom: Prijeti im oduzimanje bodova, a igraju najbolju sezonu ikad

Momčad dobro stoji na tablici, ali nečasne radnje uprave bi sve mogle pokvariti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Britanski Telegraph tvrdi da posjeduje dokument koji dokazuje financijske malverzacije premierligaškog kluba Watforda. Dokazni materijal su poslali nogometnom savezu koji je odmah najavio pokretanje istrage.

Sporni dokument je nastao uoči sezone 2014/2015 kada je talijanski poslovni čovjek Gino Pozzo, sin vlasnika Udinesea i Granade Giampaola Pozzakupio klub i postao jedini vlasnik Stršljenova. On je dokumentom trebao potvrditi da je sposoban samostalno financirati klub, a problem je što se radi o falsifikatu.

Direktor Watforda tvrdi da nitko iz kluba nije odgovoran

Dokument izgleda kao da ga je izdala jedna od najvećih svjetskih banaka HSBC, kojoj je Telegraph također poslao kopiju. Internu istragu je pokrenuo i Watford, a nije poznato je li sam Pozzo bio upoznat s falsificiranjem ili se radi o operaciji nekog od njegovih suradnika.

Dokument je izazvao sumnju jer je kao izdavač potvrde naveden HSBC Premier, ogranak banke koji se uopće ne bavi korporativnim klijentima. Osim toga, Telegraphov izvor tvrdi da HSBC nikad nije surađivao s tvrtkom Hornets Investment koja je vlasnik Watforda.

Direktor Watforda i Hornets Investmenta Raffaele Riva tvrdi da nije tražio falsificiranje dokumenta te da je za njega odgovorna treća stranka s kojom je tada surađivao. Osim ovog skandala, Telegraph je otkrio da je Watfordu već jednom odbijena slična bankovna garancija jer je bila prestara.

Prvi ovakav slučaj u povijesti, samo dva puta oduzeti bodovi

Za ovakav prekršaj Watfordu prijete različite kazne – od upozorenja do izbacivanja iz svih natjecanja. Međutim, teško je reći kako će Watford biti kažnjen jer su ovakve situacije izrazito rijetke u engleskom nogometu.

Ovakav prekršaj nikad nije zabilježen, a najsličniji je slučaj Chesterfielda iz 2001. godine. Njima je tada oduzeto devet bodova zbog financijskih nepravilnosti poput falsificiranja izvješća o zaradi od ulaznica i potpisivanja više ugovora s istim igračem.

U povijesti Premierlige samo su dva puta klubovima oduzimani bodovi. Middlesbrough je 1997. ostao bez tri boda zbog neovlaštenog odgađanja utakmice, dok je devet bodova oduzeto Portsmouthu 2010. kada je pokrenut postupak bankrota.

Zanimljivo je da su oba kluba ispala nakon oduzimanja bodova. Oduzimanje bodova bi bila tragedija za Watford koji igra najbolju premierligašku sezonu u povijesti kluba. U prvih devet kola su osvojili 12 bodova i zauzeli odličnu devetu poziciju, što im je najbolji start u povijesti.

Prijeti im pad u zonu ispadanja

Stršljenovi su u ligu ušli prošle sezone i osvojili 13. mjesto, a jedan od glavnih razloga uspjeha bila su izdašna Pozzova ulaganja. Dva prijašnja izleta u Premierligu, 1999./2000. i 2006./2007., su završili na zadnjem mjestu za ekspresni povratak u drugu ligu.

Watford je ove sezone skinuo skalp i velikom Manchester Unitedu, a gubitak bodova bio bi veliki udarac za momčad koja bi preko noći ostala bez plodova velikog truda i dobre igre. Gubitkom samo tri boda bi pali na 15. mjesto, dok bi već šest bilo dovoljno za ulazak u zonu ispadanja.

Watford će pokušati izbjeći kaznu objavom računa koji pokazuju da je Pozzo u klub investirao dodatnih 25 milijuna eura u posljednje dvije godine, što bi bio dokaz da je imao dovoljno novca za vlasništvo nad klubom. Međutim, upitno je hoće li to biti dovoljno za spašavanje Watforda od osjetnog pada na ljestvici.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider