Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nevjerojatne izjave

Vulić kralj floskula i demagogije: On je greška, ali ne i glavni problem Hajduka

Splićani su upali u duboku provaliju, stanje na ljestvici iz kola u kolo sve je gore za njih.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Poslije 11 kola HNL-a Hajduk je sedmi na ljestvici, s mizernih 11 bodova na kontu i u ovom trenutku miljama daleko od plasmana u kvalifikacije za Europsku ligu sljedeće sezone.

Koliko je bodovna situacija alarmantna, najbolje svjedoči podatak da su Splićani samo tri boda iznad devete pozicije koja vodi u razigravanje za ostanak, a čak osam bodova ispod četvrtog mjesta, koje će vjerojatno (ako Kup osvoji netko od tri prvoplasirana sastava iz prvenstva) voditi u kvalifikacije za Europsku ligu.

Hajduk je katastrofalno otvorio prvenstvo, bez pobjede u prvih šest kola, što mu se nikad u povijesti HNL-a nije dogodilo. Ali pogrešno bilo bi sada krivicu za ovakvo stanje na ljestvici svaljivati isključivo na leđa Željka Kopića, jer od njegove smjene prošlo je evo više od mjesec dana - dovoljno da se valorizira što su Hajduku učinili kako bi s izvukli evidentne krize na početku sezone.

Huljaj htio smiriti histeriju i – pogriješio

Predsjednik Jasmin Huljaj, u trenutku kad je oko kluba bila sveopća histerija, dobrim dijelom prouzrokovana od strane pojedinih klupskih legendi frustriranih činjenicom što više nisu blizu blagajni Hajduka, odlučio se za svojevrsni kompromis u vidu dovođenja Zorana Vulića, računajući da će njegov angažman barem nakratko donijeti mir.

I bilo je tako, ali ne zbog samog Vulića i njegovih trenerskih metoda, već zato što je Hajduk spojio dvije prvenstvene pobjede, prošao dalje u Kupu i vratio, barem na kratko, kakav-takav optimizam.

Istra najbolja ekipa koju je Vulić uspio pobijediti

Međutim, kada su uslijedile tri utakmice s puno kvalitetnijim suparnicima od Rudeša, Istre 1961 i Vrapča, dogodilo se potpuno razotkrivanje. Na vidjelo su izašli svi nedostaci na travnjaku – od toga da nema jasnog plana igre, već se sve događa stihijski, preko toga da nema igrača koji mogu proći jedan na jedan, do toga da očajno loša obrana iz prve iole opasnije situacije pred golom kapitulira.

Istovremeno, u ofenzivi se dogodilo to da je srušen još jedan klupski rekord u povijesti HNL-a: tri utakmice u nizu (Dinamo, Osijek, Lokomotiva) nije postignut pogodak.

I onda nakon ovako lošeg izdanja u Kranjčevićevoj ulici protiv Lokomotive, Vulić kao iz topa ispali:

"Mi smo dominirali, a Lokomotiva osim one šanse iz prve minute i dva postignuta pogotka nije napravila ništa."

Pa što je to što je Lokomotiva trebala odigrati?! Možda stvoriti osam zicera i postići četiri gola da bi joj Vulić priznao da je nešto i odigrala? Za razliku od njegovih igrača.

Netko tko je gledao jučerašnju utakmicu i onda kasnije pročitao tu Vulićevu izjavu zasigurno je ostao šokiran.

Što mu trebaju izlizani klišeji?

Mi nismo, jer Vulićev peti povratak na klupu Hajduka zasad su kudikamo više obilježili izlizani klišeji nego ono za što je doveden – stvaranje igre, homogenizacija ekipe i skupljanje bodova.

"Meni su moji igrači najbolji na svijetu", govorio je po svom dolasku, nakon svega nekoliko treninga.

"Da dolazi Manchester United na Poljud, mi se ne bismo zamarali njegovom igrom", ispalio je na presici uoči utakmice Hajduk – Osijek, svega nekoliko dana nakon što je u poljudskom derbiju s Dinamom kompletnu igru podredio protivniku, pristupivši tom susretu s glavnim ciljem kako ne izgubiti. To je legitiman stav s njegove strane, ali onda ne treba bacati floskule o Manchester Unitedu i tome kako "nitko nije favorit protiv Hajduka na Poljudu" i slično.

Na stranu sad njegove izjave kojima se "proslavio", igra i rezultati dvije su stvari koje jasno sugeriraju da je dovođenje Vulića bila pogreška.

Hajduk nema ni jedno ni drugo, a za to je Vulić samo djelomično kriv.

"Iskorak boysi" omraženi

Za OVO u čemu se Hajduk trenutno nalazi najveće zasluge potpisuju članovi Nadzornog odbora na odlasku: Slaven Marasović, Ante Šalinović, Nikica Krnić i ostali. Oni su ti koji su u trenutku kad je bijeli brod mirno plovio prije dvije i pol godine smijenili Marina Brbića opravdavajući to željom za iskorakom.

Tog iskoraka su im bila puna usta pa su doveli Ivana Kosa za predsjednika i Marija Branca za sportskog direktora. Da sad ne nabrajamo sve što se u međuvremenu događalo...

Mogu se Marasović, Šalinović i Kos do mile volje opravdavati da je napravljen iskorak u infrastrukturi, posložena Akademija itd., ali koga briga za to što su obnovljeni WC-i na Poljudu i uređena pomoćna igrališta dok Hajduk izgleda ovako kako izgleda...

Ne ponovilo se

Oni će, srećom po Hajduk, poslije 15. prosinca, kad se održavaju izbori za novi Nadzorni odbor, postati prošlost.

Članovi, njih preko 36.000 koji će birati nove nadzornike, a i svi ostali navijači, mogu se samo nadati da će odabrati ljude koji će isključivo nadzirati klub, umjesto petljanja u operativu misleći da su bogomdani. To bi se već moglo zvati iskorakom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider