Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Klubovima prijeti bankrot

Vodi li 'Liga 16' prema krahu hrvatskog nogometa?

Pred hrvatskim nogometom najteža je sezona još od ratnih vremena. Gospodarska kriza snažno se reflektira i na nogometnu scenu, a mnogi strahuju kako će povećanjem lige na 16 klubova problemi biti još izraženiji. Vrlo je izvjesno da će se sustav natjecanja ponovno mijenjati, te ćemo od sezone 2010./2011. ponovno gledati prvenstvo s 12 ili čak 10 klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogomet uistinu živi dramatične dane. Čelnici većine prvoligaša uzdaju se u božju pomoć prilikom krpanja proračuna, jer iz državne pipe još samo sporadično kaplje.

Sponzori bježe i liga 16, koju je bivši predsjednik Udruge prvoligaša najavljivao kao projekt ozdravljenja hrvatskog nogometa, postala je dodatni uteg na ionako slabim nogama HNL-a.

'Velika većina sponzora svih hrvatskih klubova lagano smanjuje ugovore ili odlazi iz sponzorstava i mislim da ćemo imati svi zajedno velikih problema da održimo regularnost lige,' priznao je Robert Markulin, predsjednik Udruženja prvoligaša.

'S jednog aspekta liga 16, s obzirom na razvoj nogometa i u malim sredinama i infrastrukture, sve je to lijepo, nogomet se razvija, međutim tko će to plaćati?,' pita se bivši predsjednik Hajduka Branko Grgić.

Branko Grgić dio je osmeročlane komisije koja bi se, između ostalog, trebala očitovati i o broju članova prve i druge lige. Jasno je da se priprema teren za ekspresni povratak lige 12 ili čak uvođenje lige 10 od sezone 2010./2011. Kao bivšem dugogodišnjem predsjedniku Hajduka dobro mu je poznat način opstajanja domaćih klubova.

'Državni sponzori su 80% financiranja hrvatskog nogometa. Hajduk je na tržištu, sutra će i drugi hrvatski klubovi biti na tržištu. Koliko će klubova kada dođu na tržište uopće moći egzistirati i igrati profesionalnu ligu? I na račun toga se treba odrediti sustav natjecanja.'

Predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin strahuje i od najgoreg scenarija.

'Bojim se da klubovi koji su do sad imali problema s financijama, da će ove godine biti pred kolapsom.'

I Grgić i Markulin slažu se da bi neodlazak reprezentacije na Svjetsko prvenstvo situaciju učinio gotovo nepodnošljivom. Priča o djelomičnoj amaterizaciji HNL-a tada bi itekako imala osnova. A ima li osnova priča o Grgiću kao nasljedniku Vlatka Markovića?

'Da, to i ja čitam u novinama i gledam. Vlatko Marković je predsjednik HNS-a i nit je pošteno nit je fer govorit o njegovom nasljedniku. Normalno da čovjeku svakom imponira i godi kad vas netko pohvali i kandidira, makar kroz novinski članak na tu funkciju, ali mi smo članovi vlade koju je izabrao predsjednik Vlatko Marković.'

Sezona pred nama donosi brojne promjene. Tko zna na kojim sve poljima...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider