Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nigerija obranila naslov

Napadač budućnosti: Tko ga zgrabi, 'kantat' će suparnike kao od šale

Nogometna reprezentacija Nigerije do 17 godina starosti obranila je naslov svjetskog prvaka pobjedom protiv Malija 2:0...

Nigerija je u Čileu ponovila uspjeh od prije dvije godine, te je postala prva reprezentacija nakon Brazila koji je jedini dosada obranio naslov prvaka (1997. i 1999. godine). Mali je parirao Nigeriji samo u prvih 45 minuta, no onda se u potpunosti raspao. Nigerijci su u razmaku od tri minute postigli dva pogotka i mirno priveli utakmicu kraju.

Napadač budućnosti

Priča utakmice, kao i cijelog turnira, bio je 16-godišnji reprezentativac Nigerije Victor Osimhen. Riječ je o 185 centimetara visokom napadaču, članu akademije Ultimate Strikers, koji je postavio novi rekord po broju pogodaka na Svjetskog prvenstvu (10), te je bio strijelac u svih utakmicama! Osimhen je vižljasti igrač, dugog koraka, sjajne motorike, vrlo solidne tehnike i razornog udarca.

Osimhen je i uoči turnira bio favorit za osvajanje titule najboljeg strijelca, kako zbog snage nigerijske reprezentacije, tako i zbog njegovih nevjerojatnih fizičkih predispozicija i velikog talenta. Uzor mu je Didier Drogba, bivši napadač Chelseaja, koji je godinama bio smatran ponajboljim napadačem svijeta.

Skauti najmoćnijih klubova Europe zaposjeli su tribine stadiona Sausalito u Vina Del Maru, kako bi iz prve ruke vidjeli to čudo od djeteta. I imali su što za vidjeti...

Prvi u redu za njegovu kupovinu čekaju, naravno, engleski klubovi. Navodno su najviše interesa pokazali Arsenal, Manchester City i Tottenham.

Arsenal je zainteresiran i za kapetana nigerijske reprezentacije Kelechija Nwakalija, ali teško da će doći do njega s obzirom da je član akademije Manchester Cityja. Nwakali je kapetanski vodio Nigeriju do obrane naslova s tri pogotka, tri asistencije i s hladnom glavom u trenucima kada je to bilo najpotrebnije. To mu je u konačnici donijelo titulu najboljeg igrača turnira, odnosno 'golden ball'.

Spomenimo za kraj da je u konačnici Hrvatska jedina reprezentacija koja je nanijela poraz Nigeriji! Podsjetimo, u 3. kolu skupine 'mini vatreni' su slavili s 2:1 i izborili prolazak u nokaut fazu natjecanja. Prije i nakon toga Nigerija je sve svoje suparnike, između ostalog i Brazil (3:0), rješavala s barem dva pogotka razlike. 

Hrvatska je svoj nastup okončala u četvrtfinalu protiv svjetskog viceprvaka i aktualnog prvaka Afrike - Malija (0:1). Bio je to dobar turnir naših mladih 'vatrenih', koji se na kraju ipak nisu mogli nositi, kao uostalom nijedna druga reprezentacija, s nevjerojatnom fizičkom spremom afričke reprezentacije. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider